IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото строителство е най-търсено на пазара на складови площи в България

Предлагането на модерни площи изостава заради инерцията от годините на кризата и естественото изчерпване на парцелите с подходяща локация и инфраструктура

08:24 | 22.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Пазарът по Черноморието

Във Варна за първото полугодие се наблюдава сериозен ръст на интереса за покупка на строителни терени и промишлени бази, казва представителят на БГСКЛАД за региона Тони Танев. Сключени са няколко сделки над 1 млн. евро от местни компании за придобиване на производствено-складови бази за собствено ползване, което говори за подобряване на бизнес климата в региона.

Новите строителни проекти в града създават необходимост от допълнителни капацитети за множество бизнеси, съпътстващи производството и логистиката на продукти за строителния сектор.

При наемните сделки се очертава все по-видима насоченост на наемателите към настаняване в съвременни складове, предоставящи работни условия в съответствие с по-високи стандарти.

Прогнозите за силен туристически сезон по крайбрежието са последвани от значително завишено търсене на компактни складови площи за чисто съхранение, както и на хладилни камери, като при тях се очертава недостиг.

Същевременно в Бургас през първата половина на годината се запазва търсенето на малки складове, но с хубава локация. Търсят се основно складове между 100 и 300 кв.м, отчита регионалният представител Валентин Косев. Има случаи на сделки, реализирани при по-високи ценови нива – например наскоро е отдаден склад с площ 1 300 кв.м за 4 евро/кв.м. Търсенето обаче е основно в диапазона 2-3 евро.

В курортните центрове около Бургас основното търсене е от чужди инвеститори и в частност руснаци. Отново има търсене на хладилни камери, както и във Варна, но също се очертава недостиг.

Около Бургас продължава предлагането на големи незастроени терени на ниски цени, но търсене няма. Цените на незастроените площи вървят в порядъка на 20 – 27 евро на кв.м. Има и терени със стари реконструирани складове, които се продават между 20 и 30 евро на кв.м., но търсенето също е много слабо, обобщава представителят на БГСКЛД за региона Валентин Косев.

Пазарът в региона на Габрово и Велико Търново

Във Велико Търново предвид експанзията на ИТ и ВРО сектора инвеститорите имат увереност да стартират нови проекти, повечето от които ще са факт през следващите години, посочва Любомир Филипинов, регионален представител на компанията. На територията на Велико Търново Кауфланд, Практис и Кроношпан вече започнаха строителството на тези проекти, а в Горна Оряховица това са фирмите Грейко и Захарни заводи АД.

Сделките с бизнес имоти в региона, сключени през първото полугодие на 2017 г., са с 20% повече спрямо същия период на миналата година, като наемният пазар се откроява най-силно, където има официален ръст на цените с над 10%.

Като цяло и в Габрово търсенето на индустриални имоти остава основно за малки и средни производствени и складови площи. Нараства търсенето на търговски и офис имоти с цел инвестиция  поради високите им наемни цени, допълва Михаил Сеферов, който отговаря за региона.

Други индустриални пазари в България

В Русе пазарът също демонстрира стабилност и предпочитания към наемите, а не покупко-продажбите, към новото строителство и към терените за застрояване. Заради интереса някои наематели сключват и договори „на зелено“, като задават свои параметри, при които могат да оперират, според Григор Недев, регионален представител на компанията.

В Сандански, предвид курортния характер на града, няма големи промишлени зони и с много промишлени помещения за отдаване под наем, отчита Марияна Ангелиева от БГСКЛАД. Наличните индустриални площи са в по-голямата си част старо строителство от последните години на социализма, неотговарящи на съвременните изисквания,  и малко на брой от тях са реновирани и осъвременени. Това, което е построено в последните години, е основно за задоволяване на собствени потребности от промишлени сгради, и до предлагане на свободния пазар рядко се стига.

Сделките в района са единици и при нива от 1 до 1,5 евро/кв.м. Помещенията са за ремонт, който по договаряне се поема от наемателите без приспадане от наемната цена. Търсят се малки площи до 400 кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dworkd161616
преди 6 години
Време беше да се пробуди и индустриалното строителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още