IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Царството на моловете

Пазарът на бизнес имоти изпраща рекордна година заради сделките на южноафриканските фондове с търговски центрове

18:41 | 26.12.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Сердика Център</em></p>

Снимка: Сердика Център

Офиси и индустриални площи – в очакване на инвеститори

Очакванията на експерти от сектора на бизнес имотите са догодина ентусиазмът да прелее от търговските центрове и към другите сегменти от пазара на бизнес имоти, най-вече офиси и логистични и производствени площи. Според консултантски компании фондове от Великобритания и САЩ вече активно проучват пазара.

И без големи инвестиционни сделки обаче пазарът на офис площи в София регистрира рекорди при наемната дейност. Обемите за периода януари-септември 2017 г. са съпоставими с предкризисната 2008 г., а ръстът на сделките на годишна база за периода достига 25%, отчита консултантската компания Forton, партньор на Cushman & Wakefield за България, в последния си доклад за сектора.

Компаниите от сектора на информационните технологии и центровете за споделени услуги продължават да са най-активни на пазара на офиси в България. Сливанията и придобиванията – най-вече в ИТ сектора, водят и до прегрупиране на бизнеси, което също тласка напред пазара на офис площи.

С проектите, излезли на пазара през 2017 г., най-знакови от които са City Tower на пл. „Македония“, четвъртата фаза на Expo 2000 на бул. „Никола Вапцаров“ и BSR Building 2 на бул. „Шипченски проход“, предлагането в столицата се увеличава с около 100 хил. кв.м. Продължава тенденцията за отдаване на площи в строеж заради недостига на готови качествени сгради и ниския дял на незаетите площи в съществуващите сгради клас А.

Консултантската компания отчита, че получава и все повече запитвания за покупка на индустриални имоти в България от инвеститори – най-вече доходоносни активи – логистични и производствени сгради, изградени по съвременни стандарти и отдадени под наем с дългосрочни договори. Липсата на готов инвестиционен продукт обаче е пречка за подобни сделки. Така индустриалният сегмент поне засега продължава да се развива с build-to-suit проекти.

Засиленият интерес към България като инвестиционна дестинация обаче размърда и държавата, която се превърна в ключов играч при предлагането на терени за индустриално и логистично строителство с държавните индустриални зони. Една от тях – тази в Божурище, привлече и най-големия логистичен проект в страната ни – този на датската мебелна верига JUSK, на стойност почти 200 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricognito
преди 6 години
вече станахме държава на моловете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още