IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Лазаров: Трябват около 140 млн. лв. за доизграждане на кадастралната карта

Нехайство и страх от злоупотреба с документите за собственост са причините хората да не участват активно в изграждането на кадастралната карта, смята директорът на Агенцията по геодезия, картография и кадастър

07:47 | 02.11.11 г.
<p>
	Александър Лазаров. Снимка: Личен Архив</p>

Александър Лазаров. Снимка: Личен Архив

Какви са сроковете, в които очаквате това да се случи?

Чакаме да излезе промяната в Закона за кадастъра. Надявам се до края на годината това да стане. Там са описани много от облекчаващите процедури.

Самият проект за развитието на информационната система и електронните услуги ще тече още около година и половина.

Възможно ли е допълнително финансиране на дейността на агенцията чрез европейските фондове, а не само от гледна точка на административния капацитет?

Нашите проучвания не показаха да има такива фондове. Това означава, че работата с европейски пари ще се състои в подобряване на администрацията, но не и покриване на нови територии.

Има множество сигнали на граждани за допуснати грешки в новата кадастрална карта. На какво се дължи това?

Ако сте се занимавали с бази от данни, знаете, че всяка е натоварена с грешки. През март 2010 г. имаше сбирка на нотариусите и те казаха, че 50% от картата е грешна. Точно тогава имахме гости от Холандия. Аз им се оплаках, че нотариусите твърдят, че 50% от картата е грешна, а те казаха: „Радвай се! Другите 50% са верни.“

Опитът сочи следното: одобрява се кадастралната карта за една територия. Много активна работа и корекции има първите година - година и половина, след което нещата се нормализират, грешките се изчистват и с всеки изминал ден тази кадастрална карта става все по-вярна. Проблемът е, че когато се създава кадастралната карта, ние пускаме обяви хората да си маркират границите и да си предоставят документите за собственост. След това има две обявявания на същата тази кадастрална карта. Активността на хората не е голяма. Българинът няма висока култура в защита на своите имуществени интереси.

Проблемът е, че като свършат всички тези процедури, корекциите в кадастралната карта струват пари за гражданите. Чака се по опашки, плаща се на правоспособно лице – геодезист, да се направи проекта, има си процедура, която отнема пари и време.

Хората трябва да разберат, че е необходимо да участват в процеса. За София това е особено актуално, тъй като в 8 района процесът не е започнал, а в други 7 – 8 в момента тече. Участието първо ще им гарантира по-добра защита на собствеността, а освен това кадастралната карта ще бъде вярна и ще могат лесно да осъществяват сделки, когато се наложи.

Ние правим проверки преди одобряването на новите кадастрални карти, но можем да проверим до 5% от измереното. Когато обаче нямаме някакви предоставени данни от собствениците за промени в собствеността и промени в границите– няма как да се направят и проверките.

Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още