IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Лазаров: Трябват около 140 млн. лв. за доизграждане на кадастралната карта

Нехайство и страх от злоупотреба с документите за собственост са причините хората да не участват активно в изграждането на кадастралната карта, смята директорът на Агенцията по геодезия, картография и кадастър

07:47 | 02.11.11 г.
<p>
	Александър Лазаров. Снимка: Личен Архив</p>

Александър Лазаров. Снимка: Личен Архив

В крайна сметка какво спира хората да отидат и да подадат документи – дали е някакъв страх, или става въпрос за лоша организация от страна на фирмите-изпълнителки, с които агенцията сключва договори?

Според мен част от проблема е нехайството на хората. От друга страна, има го и страхът, че те си оставят някъде копия от документите за собственост. Вероятно има и някаква част недобросъвестно изпълнение от страна на фирмата. Затова обаче има гаранция за изпълнението между 1 и 2 години на поддръжка на картата. Ако се окаже, че някой е дал документи, а фирмата не си е свършила работата, тогава фирмата я довършва безплатно. Има механизми за защита на гражданите, но няма защита срещу личното им нехайство.

А някакъв вид санкции би ли проработило като механизъм?

Не. Има хора в чужбина, възрастни хора, хора с няколко имота в различни градове. На практика санкцията е необходимостта те сами, срещу време и пари, да направят корекциите на вече одобрената карта.

Какъв е процентът на грешките в кадастралните карти?

Не мога да кажа точно, но след като се оправят за година – година и половина, значи не е толкова голям.

Имате ли данни колко са съдебните дела заради сгрешен кадастър?

Също не мога да бъда сигурен, а и не всяко дело се отнася до един имот. Има дела за цяла местност. Административният съд ги решава в относително бързи срокове.

Какво се случва с връзката между кадастъра и регистъра на Националната агенция за приходите (НАП)?

С регистъра на НАП за момента нямаме връзка, а е редно да имаме, защото ако има връзка – веднага ще стане ясно кой не си плаща данъците. Един от мотивите да искаме финансиране за нови кадастрални карти е този – изграждането на тази връзка. Държавата по този начин ще увеличи значително вземанията си. Преди години имаше една фирма, която искаше да създаде връзка между кадастъра и данъчната администрация абсолютно безплатно, като в замяна следващите 10 години щеше да взима половината от надвзетите данъци. Тази връзка е задължително да се осъществи, и за това много ще помогне завършването на  работата по кадастралната карта.

Другата важна връзка е с имотния регистър. За съжаление, към момента нямаме имотен регистър. Надяваме се скоро да имаме. Като се случи сделка, за нея ще знае кадастърът, ще знае и данъчният. Тази връзка е важна за държавата и трябва да се случи. Чисто софтуерно нашата информационна система е свързана с информационната система на Агенцията по вписванията, но има още неща, които трябва да се изчистят, за да работи синхронно и правилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още