IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя въвеждането на сравними индекси за жилищните цени в страните членки

Новите изисквания са част от усилията на ЕС да хармонизира индексите за потребителските цени във всички страни членки

10:55 | 17.05.11 г.
<p>
	<em>Илюстрация: sxc.hu</em></p>

Илюстрация: sxc.hu

Страните членки на Европейския съюз ще бъдат задължени да публикуват сравними национални индекси за жилищните цени на тримесечна база от второто тримесечие на следващата година, ако бъде приет нов проектозакон в тази област, съобщи Overseas Property Professional.

Новите изисквания са част от усилията на ЕС да хармонизира индексите за потребителските цени във всички страни членки, за да може да се измерва по-точно инфлацията.

Въпреки че проектът е все още на ранен етап, някои страни вече се подготвят за промяната. Ирландският централен статистически офис стартира миналата седмица нов тримесечен индекс за жилищните цени, който отговаря на новите изисквания на ЕС.

Пол Краули, говорител на ирландската статистика, коментира пред изданието, че индексите за потребителските цени в страните членки са хармонизирани на близо 90% и че този ход ще сближи данните още повече.

Проектозаконът все още се намира на много ранен етап от процеса по превръщането му в закон и засега няма собствен код. Неофициално е известен като Технически наръчник за обитаваните от собственици жилища към Хармонизирания индекс на потребителските цени.

Индекси, които може да се съпоставят, определено ще бъдат от полза за инвеститорите и за всички, които се интересуват от жилищните цени в ЕС, пише изданието. Към момента има голям брой индекси, като всеки измерва жилищните цени по различен начин и често с много условности - някои са преди отчитане на инфлацията, други след, някои се базират на офертни цени, други на продажни цени или на ипотеки.

Испания например се нуждае от подобен индекс. Според испанското правителство жилищните цени са паднали с малко над 10% през последните няколко години, но според редица други източници спадът е далеч по-голям, отбелязва специализираният сайт Property-Abroad.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още