IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на първокласните офиси с ръст за третото тримесечие в глобален план

Очаква се повишението на наемните нива да продължи и в началото на следващата година, според Jones Lang LaSalle

07:22 | 08.11.11 г.
Наемите на първокласните офиси с ръст за третото тримесечие в глобален план

Наемите на първокласните офис площи са се увеличили с 1,1% през третото тримесечие на 81 от глобалните пазари на недвижими имоти, показват данни на Jones Lang LaSalle (JLL), цитирани от Property Magazine.

Статистиката на консултантската компания сочи, че наемните нива на първокласните офис площи нарастват за седмо поредно тримесечие.

„Повечето от големите пазари се справят по-добре, отколкото през 2008 г., но и инвеститорите, и потенциалните наематели са изключително несигурни в тази икономическа обстановка“, пише в доклада на експертите. „Апетитът за риск на инвеститорите намалява, затова те търсят сигурни убежища“, коментира Артър де Хаас от JLL.

Наемите на първокласните офиси в азиатско-тихоокеанския регион са се увеличили най-много в световен мащаб – със средно 2,5% през третото тримесечие спрямо второто. И в този регион обаче са силно повлияни от дълговата криза в еврозоната.

Най-добре се представят пазарите на офис площи в развиващите се държави. През третото тримесечие на годишна база най-силен растеж на наемите на първокласни офиси е регистриран в Пекин, Москва, Шанхай, Сао Паоло, Джакарта, Хонконг, Манила и други.

Засилването на технологичния бизнес се отрази и на наемите в Силициевата долина, Бангалор и Сан Франциско. Търсенето на суровини пък повлия на растежа на наемните нива в Пърт, показват данните на консултантската компания.

Най-големи спадове на наемите на първокласни офиси през третото тримесечие са регистрирани в Мексико сити, Брюксел, Дъблин, Ванкувър и Канбера. Пониженията са в интервала 2-4%, сочи още статистиката на JLL.
Компанията очаква ръстът на наемите на първокласните офиси да продължи и в началото на следващата година.

Най-силни покачвания на цените се очакват в Пекин, Токио, Сан Франциско и Торонто. В Хонконг и Сингапур обаче може да се очаква лек спад в следващите месеци.

Въпреки че заради икономическата обстановка много компании отлагат прелокацията си, средното ниво на незаетите офиси в глобален мащаб е 13,8% и е най-ниското от две години, сочат още данните на консултанта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още