IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вижда ли се краят на сагата с премахването на комплекса "Златна перла"

ВАС окончателно реши, че една от десетте къщички в комплекса трябва да бъде съборена, очакват се решенията за останалите девет

12:04 | 30.11.11 г.
Вижда ли се краят на сагата с премахването на комплекса "Златна перла"

Един от строежите във ваканционния комплекс „Златна перла“ край село Варвара, който се намира на територията на природния парк Странджа, трябва да бъде премахнат доброволно от собственика или ще бъде съборен принудително, съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Още на 22 ноември Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил решението на административния съд в Бургас, с което е отхвърлена жалба на строителя – фирмата „Краш 2000“, срещу заповедта на строителния контрол в Бургас за премахването на една от къщичките в рамките на незаконно изграждащия се комплекс.

Все още обаче не са излезли съдебните решения за останалите девет постройки на терена в природен парк "Странджа".

Предстои отправянето на покана за доброволно изпълнение на заповедта, като в случай на неизпълнение ще последва принудително събаряне, уточниха от дирекцията.

Подробният устройствен план на комплекса „Златна перла“ е одобрен още през 2005 г. от кмета на община Царево. В края на същата година е променено предназначението на земеделските земи, върху които е предвидено да се изгражда комплексът, но в нарушение на заповедта за обявяване на природния парк, в чиито граници е забранено посдобно строителство.

Разрешенията за строеж на десетте къщички в селището са издадени през 2006 г., но без задължителната оценка на въздействието върху околната среда. След като природозащитници алармират за строителството, еко инспекцията и строителният контрол в Бургас забраняват работата, а през 2009 г. Върховният административен съд излезе с окончателно решение, че строежът е незаконен.

Междувременно фирмата „Краш 2000“ направи няколко опита да узакони комплекса, включително и като обжалва заповедта за обявяване на защитените територии в Странджа.

Строителството на вилното селище продължи през годините, в които се проточи съдебната сага въпреки издадените забранителни заповеди. Стигна се и до прокурорска проверка на бившия шеф на националния строителен контрол Иван Симидчиев заради бездействието на дирекцията и отказа да започне разрушаването на комплекса.

Едва в средата на миналата година ДНСК издаде заповед за премахването на „Златна перла“, но след писмо на вече бившия министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Решението на строителния контрол беше обжалвано от строителя на „Златна перла“ пред всички инстанции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още