IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълно застрояване от Царево до Варвара?

Община Царево прокарва изменение в общия си устройствен план, което ще позволи да бъдат застроени всички земеделски земи покрай морето

12:51 | 14.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Пълно застрояване от Царево до Варвара?

Община Царево прокарва изменение на своя общ устройствен план, което ще позволи да бъдат застроени всички земеделски земи в крайбрежната ивица на Природен парк Странджа, се казва в съобщение на коалицията „За да остане природа в България“.

През лятото парламентът промени Закона за защитените територии и така спаси Природен парк Странджа от заличаване чрез съдебно решение, се казва в изявлението.

Сегашното изменение на Общия устройствен план на Община Царево се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството със средства от държавния бюджет. Неговото приемане може да доведе до узаконяване на незаконния комплекс „Златна перла“, чийто строеж беше започнат недалеч от село Варвара в границите на природния парк.

Община Царево иска да узакони застрояването на цялата крайбрежна ивица между Царево и Варвара, на половината от ивицата между Варвара и Ахтопол, на половината от ивицата между Ахтопол и Синеморец, на плажа Бутамята на юг от Синеморец и на няколкостотин метра от ивицата на север от Резово.

Изменението на Общия устройствен план включва промяната на статута на над 1500 хектара земеделски земи от Природен парк Странджа и включването им в регулация. Ако сега там са застроени около 15% от бреговата линия, планът иска застрояване на общо два и половина пъти повече територия по крайбрежието.

Изготвеният проект за изменение на Общия устройствен план засяга и две защитени местности – „Устието на Велека” (бреговата ивица между Ахтопол и река Велека, където се планира 50% застрояване на ивицата) и „Нейчовото кладенче” (малка защитена местност до Ахтопол).

В изготвения Общ устройствен план липсва реална оценка на алтернативи, а това е ключово изискване в процедурата по промяна на статута на земя в природен парк. Липсва и оценка на алтернативни начини на туристическо ползване на земеделските земи, несвързани със застрояване - например паркови зони и велоалеи.

Изменението на Общия устройствен план и екологичната му оценка ще се разглеждат на местно ниво от Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас, а не от Министерството на околната среда и водите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още