IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оживлението в строителството през януари се оказа краткотрайно

Намалението на строителната продукция през февруари е с 10% на годишна база, а спрямо пика в сектора от юли 2008 г. спадът е с над 50%

12:19 | 06.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Оживлението в строителството през януари се оказа краткотрайно

След като миналия месец Националния статистически институт (НСИ) отчете годишен ръст на строителната продукция през януари, днешните данни показват, че през февруари тя отново се е върнала към спад.

Предварителните данни на института показват, че през февруари строителната продукция е намаляла с 10% на годишна база, а на месечна е регистрирано понижение от 3,6 на сто.

Спрямо пика на строителството от юли 2008 г. строителната продукция през февруари се е свила с 54%, показват изчисления на Investor.bg на базата на данните на националната статистика.

Годишният спад се определя предимно от свиването на продукцията при сградното строителство с 15,3%, докато при гражданското/инженерното строителство намалението е 2,4%.

За месечния спад на строителната продукция през февруари по-голямо значение има намалението при гражданското/инженерното строителство от 3,8%. Продукцията в сградното строителство се е понижила с 3,5% през февруари спрямо януари.

Ревизията на данните за януари показва, че месечният спад на строителната продукция през първия месец на годината е бил по-дълбок от очакваното. Намалението е било 3,9%, а не предварително обявените 1,8%.

Годишният ръст на строителната продукция през януари обаче е бил по-висок от първоначално обявеното. Повишението е било 1,1%, а не 0,2 на сто, както беше обявено предварително.

През януари също така е бил по-дълбок спадът на продукцията и при сградното, и при гражданското/инженерно строителство.

На годишна база обаче се забавя темпът на намаление на продукцията при сградното строителство. Оживлението при  гражданското/инженерно строителство е било по-слабо, отколкото се смяташе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
как ги смятате тези цифри и какви са тези десети от процента. Истината е далеч от статистиката. Ще ви кажа, че ступора е повсеместен и глобален. Никакво раздвижване няма и не ще има поне в моя живот. Това че двама са си построили бараки (вероятно равняващи се на статистически 0.5% :) ) не значи, че изобщо нещо се е раздвижило. По скоро е предсмъртно приритване :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Да.То по принцип е безсмислено да ни занимават със строителството Декември, Януари и Февруари.Ясно е, че в повечето случаи времето не позволява повечето строителни работи да се извършват.По мои наблюдения тази пролет има сериозно раздвижване. Поне повечето замразени МОЛ-ове почнаха да ги довършват. По предварителни данни 400 млн. евро трябва да бъдат инвестирани тази година само в тях. Допълнително предстои да се завършат доста големи инфраструктури проекти тази година.При жилищното стр-во най-много да се стабилизира.Смятам, че тази година ще се отчете ръст като цяло в предвид ниската база от миналата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Банката
преди 12 години
При един метър сняг и -20 средни температури какво очакват да стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още