IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната е нараснало с 0,6% през август

Увеличението е по-голямо от очакваното, но според икономисти не е достатъчно, за да помогне на еврозоната да избегне рецесията

16:35 | 12.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в еврозоната е нараснало с 0,6% през август

Индустриалното производство в еврозоната е нараснало с повече от очакваното през август заради по-засиленото търсене през летните месеци, предаде Ройтерс, като се позова на данни на европейската статистическа служба Евростат.

Агенцията обаче предупреждава, че регистрираното оживление едва ли ще помогне на европейската валутна общност да избегне рецесията.

Данните показват, че през август индустриалното производство в 17-те държави, които използват еврото, е отбелязало ръст от 0,6%, докато икономисти очакваха повишението да е 0,4 на сто.

С почти 4 процента се е увеличило производството на стоки за дълготрайна употреба. Значително по-бавен ръст – 1,3%, е регистрирало производството на стоки за краткотрайна употреба.

Заради орязването на публичните разходи в европейските държави, на водещите икономики Германия и Франция им става все по-трудно да поддържат обичайните темпове на ръст на износа, отбелязва агенцията.

В Германия например е регистриран спад от 1,6% на индустриалното производство през август, а в Италия намалението е още по-голямо – 5,2 на сто.

Очаква се данните за септември да са още по-тревожни, тъй като повечето предприятия значително свиха производствените си обеми през лятото, а някои дори спряха работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още