IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на потребителските разходи в САЩ през януари оправда очакванията

По-високите данъци, които влязоха в сила от началото на тази година, значително са свили разполагаемия доход и спестяванията на домакинствата

16:42 | 01.03.13 г.
Ръстът на потребителските разходи в САЩ през януари оправда очакванията

Потребителските разходи в САЩ са нараснали през януари, след като американците са харчили повече за комунални услуги, сочат данни на американското търговско министерство, цитирани от Ройтерс.

Потребителските разходи са отчели ръст от 0,2% през първия месец на годината, което съвпада с очакванията на анализаторите. Ръстът за декември е ревизиран до 0,1%, а предварителната оценка беше за 0,2%.

Данните сочат, че растежът на потребителските разходи се дължи на сектора на услугите и вероятно е свързан със завишените разходи за комунални услуги заради студеното време.

Отчита се понижение на разходите за стоки, което има връзка с изтичането на по-ниския данък върху доходите от заплати и увеличението на данъците за богатите американци, което влезе в сила от началото на тази година.

Очаква се по-високите данъци да дадат още по-голямо отражение върху потребителските разходи през февруари заради намаляването на разполагаемия доход на домакинствата. „Очакваме значително намаление на потребителските разходи през първата половина на годината“, коментира Елена Шулятиева, икономист в BNP Paribas в Ню Йорк.

Разполагаемият доход на домакинствата след инфлацията и данъците се е свил с 4% през януари, след като се повиши с 2,7% през декември, сочат още данните. Това е навредило и на спестяванията, които са се свили с 2,4% до най-ниското им ниво от края на 2007 г. За сравение, през декември спестяванията отчетоха ръст от 6,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още