IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригответе се за изненада от Фед

Американската централна банка може да промени изцяло реториката си и да предприеме дори разхлабване на паричната политика, смятат експерти

16:49 | 18.03.15 г. 1
<p>
	Председателят на Фед Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Много инвеститори смятат, че Федералният резерв ще премахне фразата "търпение" от своята реторика в сряда, проправяйки пътя за увеличение на лихвения процент още през юни. Въпреки това анализатори предупреждават за възможна "миролюбива" изненада, която да изпрати надолу курса на американския долар.

"Дългите позиции в щатския долар са на рекордни нива, като валутните пазари вече са калкулирали отстраняването на думата "търпение" от изявлението и покачването на лихвите през юни", каза съръководителят на валутните стратегии в National Australia Bank Рей Атрил. "Но ако Фед не премахне "търпението", щатският долар може да спадне с 1 до 2% спрямо основните валути, като еврото и австралийския долар", добави пред CNBC той.

Въпреки че пропадането на долара ще бъде бързо, то няма да бъде неочаквано. Доларовият индекс ICE се увеличи c около 25 на сто от юли 2014 г. насам, като инвеститорите непрестанно залагаха на евентуално увеличение на лихвените ставки отвъд Океана – обратната политика на тази, която предприемаха останалите основни централни банки по света.

"Като се има предвид силата на консенсуса и дългогодишното позициониране, една "миролюбива" изненада по отлагане на началото на затягането непременно ще предизвика свиване (на доларовия индекс – бел. ред.)", каза валутният стратег на Societe Generale Оливер Корбер в анализ от вторник.

"Инвеститорите трябва да хеджират риска, че Фед може да запази търпеливата си политика, или по-лошо – да говори за спад на долара", каза той.

Въпреки предупрежденията на някои експерти по-голямата част от инвеститорите очакват Фед да премахне фразата "търпение" от изявлението си по-късно днес. 86% от анкетираните в изследване клиенти на Barclays очакват Фед да премахне понятието.

Мненията обаче се разминават, що се касае до лихвените проценти. През март делът на инвеститорите, които смятат, че Фед ще повиши ставките през второто тримесечие нарасна до 34% от 28% през февруари, показа изследване на Bank of America Merrill Lynch. И все пак 41% от анкетираните вярват, че покачването на лихвите ще дойде през третото тримесечие.

Годишният темп на индекса на потребителските цени в САЩ спадна с 0,1% през януари, отбелязвайки първото отрицателно ниво от октомври 2009 г. В този ред на мисли притесненията за ефекта от по-силния долар може в действителност да окажат влияние върху американската икономика.

"Заради силния долар мисля, че Фед няма да бъде склонен да повиши лихвите с оглед на масивното облекчаване в Япония, Европа и на други места. Те не искат силен долар, което е негативно за икономиката на САЩ", каза популярният инвеститор Марк Фабер в сряда.

Но доларовите бикове не са съгласни.

"САЩ е относително затворена икономика, като външната търговия е равносилна на едва около 15 на сто от брутния вътрешен продукт. Затова ефектът от поскъпването на долара върху икономиката ще е ограничено", посочиха от Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 24 rate down comment 4
lozkhris
преди 9 години
Мнението на "биковете" лесно може да бъде оспорено - Американската икономика се базира на консумация, а производството им е почти никакво. Всичко е внос. Фирмите с американски бранд, както и инвестиционните фондове и корпорации оперират извън Щатите, основно в Европа.. Ето защо силният долар влияе негативно на корпоративните печалби. Това е цялата работа. QE се прави за да се изкарат основно банките от калта и да се разводни дългът...а американският е колосален, макар че много малка част е към външни страни. Та да не се заблуждаваме - ФЕД няма да премахне "patience" oт риториката си днес, а до есента не е изключено икономическите данни да бъдат удобно "нагласени" / т.е. манипулирани / така, щото да се "наложи" да се пусне следващата QE...Не е ясно какъв успех ще има обаче, тъй като в момента всички останали централни банки също го правят...Но ФЕД е desperate...Only the wives are missing....:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още