IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прает: Атентатите в Париж може да накърнят икономиката на еврозоната

Завръщането към целевото ниво на инфлацията от малко под 2% отново е под риск, коментира главният икономист на ЕЦБ

15:32 | 17.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Петер Прает. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Петер Прает. Снимка: Архив Ройтерс

Рисковете за спад на икономиката на еврозоната вероятно са се увеличили. Toва заяви главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прает в интервю, публикувано във вторник. Коментарите на ключовия за валутната политика на еврозоната икономист подчертават възможността централната банка да обяви нови политически ходове на заседанието си през следващия месец.

В интервю за Bloomberg Прает заяви, че „рисковете за спад може да са се увеличили след терористичните атаки в Париж“.

Подемът на 19-членния валутен блок, за който Прает твърди, че остава „крехък", се влияе от забавянето на развиващите се пазари и перспективата за увеличаване на лихвите в САЩ. Терористичните атаки в петък в Париж увеличават политическо напрежение и несигурността като цяло, добавя икономистът. 

„От ключово значение за централната банка е да поддържа инфлационните очаквания закотвени, особено в период на застой в икономиката, а ние вече имаме сигнали, че тези инфлационни очаквания все още са нестабилни“, заяви 66-годишният Прает в интервю за Bloomberg във Франкфурт. „Има рискове и точно затова ние обмисляме по-нататъшни действия. A възможно дестабилизиране на инфлационните очаквания, заедно с неизползван капацитет, представлява опасен коктейл."

Осем месеца след началото на безпрецедентната програма за изкупуване на облигации на стойност 1,1 трлн. евро ЕЦБ обмисля засилване на стимулите, след като бавното възстановяване на еврозоната не успя да вдигне потребителките цени от опасната зона на дефлация. Докато някои политици заявиха, че не са нужни повече действия все още, Прает смята, че базираната във Франкфурт институция е загрижена за устойчивата погрешна преценка за това колко време ще отнеме връщането на инфлацията към целевото равнище.

Завръщането към целевото ниво на инфлацията от малко под 2 на сто е под риск отново, заяви икономистът. 

„Ние оставаме в среда на слаб ценови натиск в средносрочен план. Това наистина не се е променило", каза той.

Освен това той добави, че суровите данни „са по-малко окуражаващи". Растежът през третото тримесечие на годината е „повече или по-малко в съответствие с това, което сме очаквали, но в ниската част на диапазона", каза той. Прает също така сподели, че икономическите новини от Германия са „по-малко положителни".

"Това не е достатъчно, за да се каже, че базовият сценарий се е променил. Когато анализираме потока от информация до момента, виждаме, че икономиката все още е в циклично възстановяване", заяви Прает. „Но бих казал, че неблагоприятните рискове не са намалели, вероятно по-скоро, за съжаление, са се увеличили малко", добави той.

 

Много икономисти очакват ЕЦБ да увеличи обхвата на своята програма за количествени облекчения на следващото си заседание и дори да намали още повече основните си лихвени проценти, навлизайки по-дълбоко в отрицателната територия. Прает заяви, че „собственият опит на ЕЦБ с отрицателни лихви е по-благоприятен, отколкото първоначално се смяташе."

 

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Атаките могат да послужат като оправдание за драстично увеличаване на разходите за отбрана, а това както е известно е добро лекарство за икономиката, стрига да се приложи правилно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още