IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за Белия дом ще увеличи волатилността на валутните пазари

Повечето валути на развиващите се пазари ще отслабнат или ще останат без промяна през следващите три до шест месеца

12:42 | 06.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Волатилността във валутите на развиващите се пазари няма да отслабне през следващите шест месеца, тъй като треската около президентските избори в САЩ нараства, а вътрешният икономически растеж намалява, показа анкета на Ройтерс сред пазарните стратези.

Очаква се повечето валути на развиващите се пазари да отслабнат или в най-добрия случай да останат без съществена промяна през следващите три до шест месеца. В същото време анализаторите очакват поскъпване на валутите средно с около 2% за година, подкрепени от по-слабия долар.

Проучванията на Ройтерс след международните блокади през март стигат до заключение, че валутите на развиващите се пазари няма да възстановят дори половината от предизвиканите от коронавируса загуби през 2020 г. в рамките на една година.

И все пак резкият спад на долара, който отчете най-лошото си тримесечие от три години насам, помогна на валутите в по-слабо развитите страни да поскъпнат въпреки задълбочилите се икономически проблеми заради пандемията.

„Валутите на развиващите се пазари работят на празен ход. Големият спад в производството и по-ниското ниво на икономическа активност ще имат несъразмерно негативно въздействие върху валутите “, обясни Джейсън Дау, отговарящ за стратегиите на развиващите се пазари в Societe Generale.

„Наблюдаваме тенденция за спад във форекс сектора на развиващите се пазари до и няколко месеца след президентската надпревара за Белия дом. Победа на демократите, което е нашият основен сценарии, може да отслаби допълнително валутите на развиващите се пазари“, коментира Дау.

Анкета на Ройтерс в неделя установи, че 51% от гласоподавателите подкрепят демократа Джо Байдън, докато 41% казват, че ще гласуват за президента Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 3 години
Като минат изборите пък ще стане обратното,акциите в канализацията адоларът ще се качи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 3 години
Най-вероятно ще съборят долара за да запазят стойноста на акциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още