IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гневът срещу китайските интернет шпиони расте

Кибератаките от Далечния изток зачестяват и сега назрява ответна реакция

10:20 | 04.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гневът срещу китайските интернет шпиони расте

Именно Източна Азия все повече се превръща във важен център за хакерите. Според скорошен доклад на американския доставчик на мрежови услуги Akamai атаките с произход от Китай рязко са се удвоили през миналата есен.

"Китай продължава да бъде източник на най-агресивния трафик", пишат експертите в последния си доклад за ситуацията в интернет, който бе публикуван преди няколко дни. Около една трета от всички онлайн атаки през третото тримесечие на 2012 г. идват от Китай. През предходното тримесечие техният дял е бил едва 16 процента.

Процъфтяващият китайски интернет все повече се превръща в заплаха за сигурността на данните в световен мащаб. Атаките от Азия са основно в три категории: 

1. Много компютри се крадат от престъпници от трети страни. Виновниците следователно въобще не са китайци. Те използват само патетичните стандарти за сигурност на средния потребител.

2. Самият Китай също е благодатна почва за престъпленията в кибернетичното пространство. Младите хакери измислят все по-сложни измами.

3. От решаващо значение – когато и самото правителство участва. Като градивен елемент за икономическо догонване експерти от разузнаването и държавните компании шпионират търговските тайни на западни фирми.

Китайски хакери например в продължение на десет години, без да бъдат забелязани, са висели в компютрите на американския телекомуникационен концерн Nortel Networks. Завоевателите са изтеглили технически чертежи, научни данни, счетоводните данни и електронна поща на служителите, съобщава Wall Street Journal.

При това собствената разузнавателна служба на щатската компания  не бе забелязала нищо. Дори екип от опитни компютърни учени очевидно не може да гарантира добра защита срещу хакерството. Шпионите са докопали проучвания, финансови данни и дори частни имейли. През декември и американският „тинк танк“ Council on Foreign Relations (CFR) заяви, че е станал жертва на нападение. Нарушителите очевидно са искали да извлекат данни за актрисата Анджелина Джоли, която е член на CFR.

Преди това кибер шпиони са откраднали плановете за едно от най-модерните оръжия в света. Те са изтеглили още през 2009 г. данните на изтребителите F-35 от компютри от оръжейния производител Lockheed Martin.

Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още