IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гневът срещу китайските интернет шпиони расте

Кибератаките от Далечния изток зачестяват и сега назрява ответна реакция

10:20 | 04.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гневът срещу китайските интернет шпиони расте

В лицето на зачестяващите и все по-опасни кибератаки от страна на Китай американското правителство обмисля ответни мерки.

"Ние започнахме да обясняваме ясно на китайците, че Съединените щати ще предприемат действия, за да защитят не само държавата, но и компаниите от неправомерен достъп“, заяви държавният секретар Хилъри Клинтън в неотдавнашен разговор с журналисти. "Това може да се изроди до в целенасочена игра на котка и мишка ", предупреди Клинтън, чийто мандат приключи в петък.

Неотдавнашните нападения срещу компютрите на американските вестници New York Times и  Wall Street Journal принадлежат към дълъг списък от атаки срещу западни организации с произход от Китай. Големи имена като Google, NASA, Световната банка или Lockheed Martin вече трябваше да се справят с нашествениците от Далечния Изток, пише в свой анализ германският икономически ежедневник Handelsblatt.

В много случаи произходът на атаките не остава изяснен. Защото, който иска да скрие произхода си като хакер, може да открадне компютър в Китай и да създаде грешно впечатление, че атаката е от Азия. В случая на New York Times обаче картинката е еднозначна: вестникът е бил на път да разкрие скандал с премиера Вън Дзябао. Журналистите са доказали, че семейството на Вън разполага с легендарно богатство.

И други атаки, като такива над техническите тайни на производители на космическа технология, доставчика на софтуер за родителски контрол, акаунти за електронна поща на опоненти на режима влизат в същия случай: зад тях седят китайското разузнаване, военните или други големи държавни предприятия. Очевидно неканените гости предпочитат да разглеждат твърдите дискове на предполагаемите противници на Китай или онези, на които могат да бъдат подслушвани технически тайни.

Гневът на западните търговски партньори се увеличава. Американските законодатели поставят под въпрос дори перспективата за санкции, ако Китай не започне да се държи по-честно. Дори изпълнителният директор на Google Ерик Шмид нарече Китай "заплаха за интернет".

Германската икономика също е засегната: "в интереса на Китай попада чувствителна информация от германската икономика, като продуктови иновации и съвременни изследвания", заяви службата за Федерална конституционна защита в последната версия на своя годишен доклад.

Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още