IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът на Samsung – твърде много пари в брой

Анализаторите очакват с тези пари концернът да прави придобивания и да се наложи в области като софтуера и медицинските изделия

12:01 | 20.05.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един голям дял от пазара на смартфони Samsung Electronics вече успя да изтръгне от конкурента си Apple. Но южнокорейците сега са изправени пред следващия Apple-проблем: огромна планина от натрупани парични резерви, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

След като нетната печалба се увеличи с 42 на сто през първото тримесечие, компанията съобщи, че нейните резерви са се увеличили до около 30 млрд. евро. Ако от тях се извади дългът, то налице остават около 31,2 трлн. вона - близо 22 млрд. евро. По този начин планината от пари на Samsung вече е една от най-големите в цяла Азия - и тя се разраства с бързи темпове. Само за миналата година нетните активи почти се утроиха. 

Анализаторите очакват с тези пари Samsung да прави придобивания и да се наложи в области като софтуера и медицинските изделия. Акционерите се надяват на по-висока доходност - или чрез дивиденти, или чрез обратно изкупуване на акции. В момента дивидентът съответства на по-малко от един процент от цената на акциите. Все още няма знаци, че подобно на Apple натискът на пазара ще помогне за такива мерки. Но инвеститорите започват да се притесняват.

"Ние ще ги питаме дали искат да запазят всички пари", казваУилс Цаи от TIAA-CREF. Американският фонд притежава по данни на S&P Capital IQ акции на Samsung на стойност около 400 млн. долара. „Това е вероятно първият въпрос, който бих поставил на компанията".

Samsung заяви пред Wall Street Journal, че с резервите следва да се даде приоритет на „устойчиви инвестиции в области, като оборудване, научни изследвания и развитие, както и маркетинг", което ще доведе до „консолидиране или повишаване на конкурентоспособността в тези области“. За дивиденти, обратно изкупуване на акции или за планове за придобиване, компанията отказва коментар.

Увеличеното количество на парите в брой отразява промените в начина, по който Samsung прави своята печалба. Преди за това се грижеха компютърните чипове и електронни компоненти, в които сериозно се инвестираше през годините. Но сега бизнесът със смартфони бута приходите нагоре. А там има нужда от много по-малко капитал – и така повече налични пари остават свободни.

Подразделението за мобилни устройства е направило през последното тримесечие 74 процента от оперативната печалба на Samsung. Останалото идва от потребителската електроника и компоненти. Преди три години мобилните телефони представляваха едва 25 на сто от печалбата, докато LCD екраните и полупроводниците имаха 56-процентен дял.

Samsung харчи повече пари, отколкото конкурентите, за изграждане на нови и по-големи фабрики. В период на спад на пазара, когато конкурентите намаляват капацитета, най-големият в света производител на чипове за памет инвестира често милиарди, така че да разшири пазарния си дял и да си осигури по-добра позиция в преговорите за цени.

Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
vallman
преди 10 години
ами акционерите да си ги делнат...парите! Ако мениджмънта не може да ги инвестира в проекти с по-голяма възвращаемост от цената на капитала... то Макао е наблизо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Вярно е че не струват толкова. Даже не струват и 1/2 на това, което им искат в момента, но пък щом се продават добре..... И аз бих продавал на толкова завишени цени щом клиентите с радост ги плащат и си мислят хубави работи след всяка покупка.Стадото трябва да спре да се държи като безмозъчни овце и да спре да купува моделите от скъпия клас докато цените им не паднат горе-долу под 50% от сегашните нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
stoiloff
преди 10 години
Това е индикация за свръх високите цени на смартфоните! Айфон не струва 1500 лева! Както и апаратите на Самсунг 1200!Самите компании работят срещу себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ами да ги дадат на гърците и Самсунг никога повече няма да има такъв проблем :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Е проблема поне е по-малък от другия възможен - липса на пари в брой :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още