IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът на Samsung – твърде много пари в брой

Анализаторите очакват с тези пари концернът да прави придобивания и да се наложи в области като софтуера и медицинските изделия

12:01 | 20.05.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Но през последните няколко години, Samsung е запазил разходите си на константно ниво. Но равнището все още е значително по-високо, отколкото в останалата част на индустрията. През 2012 г. компанията е имала 22,8 трлн. вона капиталови разходи. Това е почти непроменено ниво спрямо предходната година. Също така през тази година Samsung планира да похарчи подобна сума.

„Балонът с парите в наличност никога не се пръсна, защото те реинвестират всичко. Но това положение се променя", каза Марк Нюман, анализатор в Sanford C. Bernstein в Хонконг. Той изчислява, че паричните резерви на Samsung в края на 2015 г. ще нараснат до 100 трн. вона. „Постепенно идва един момент, когато има повече от достатъчно пари."

Въз основа на паричните наличности и краткосрочните ценни книжа в баланса на последната данъчна година Samsung е вторият по големина на паричните резерви концерн в Азия. В касата на China Mobile има 49 млрд. евро. Номер три е Toyota Motor с 21 млрд. евро, показват данни на S&P Capital IQ, като в изчисленията не влизат финансови и енергийни дружества.

Паричната планина се натрупва толкова бързо, защото Samsung третира консервативно своите парични салда. Последният дивидент от 8000 вона съответства на скромна доходност от 0,54 на сто от цената на акциите. Съотнесено към нетната печалба, общото плащане на дивидент се намалява през последните пет години от 15,8% през 2007 г. до 5% през 2012 година.

Освен това от 2007 г. насам Samsung не е предприела обратно искупуване на акции. Годишно между 2004 и 2007 г. са били изкупени акции за по-малко от 1,8 млрд. вона. Стимулът за такава мярка също е намалял, тъй като цената е почти три пъти по-висока от началото на 2008 г.

По отношение на придобиванията Samsung или посяга към по-малки фирми, или си осигурява малки количества от по-големите компании. Последната голяма сделка бе пробвана през 2008 г., когато корейците се опитаха да купят поддоставчика Sandisk за еквивалента на 4,5 милиарда евро. Но сделката пропадна, защото компаниите не успяха да се споразумеят за цената.

Според доставчика на данни Dealogic най-голямата сделка на Samsung в чужбина е двуетапното придобиването на американската компания AST Research, която датира от повече от десет години. Последната досега сделка бе купуването на 3 на сто от боледуващия японски производител на електроника Sharp на стойност около 81 млн. евро.

Марк Нюман от Bernstein обаче счита за възможно скоро Samsung да направи милиардна сделка, без да пояснява специфичните цели. Една област, в която компанията в момента експандира, е медицинската технология, където имаше редица малки сделки. Ако обаче и там Samsung поиска да стане пазарен лидер, голяма сделка може да ускори растежа.

Освен това Нюман очаква през следващите две до три години компанията да увеличи възвръщаемостта за акционерите. A досегашният опит показвал, че обратно изкупуване на акции е най-вероятният вариант.

Samsung обаче все още не е достигнал размерите на Apple. Паричните средства, паричните еквиваленти и ликвидните средства в калифорнийската компания в края на март са общо 144,70 милиарда долара. През април Apple се поддаде на натиска на инвеститорите и обяви, че ще освободи повече пари от планираното за акционерите. До края на 2015 г.  за това ще бъдат похарчени повече от 100 млрд. долара под формата на обратно изкупуване на акции и по-високи дивиденти.

Въпреки това, Apple и Samsung имат напълно различна нужда от средства в брой. Подразделението за чипове и телевизори на Samsung в момента играе малка роля в баланса. Въпреки това те са пазарни лидери в своите области и имат нужда от капиталови разходи, за да подсигуряват своята позиция.

В допълнение, ситуацията в производството на електроника може лесно да се обърне. Samsung може да погледне своя някогашен конкурент Panasonic. Балансът му някога съдържаше толкова много пари в брой, че по аналогия на предишното му наименование Matsushita Electric Industrial компанията бе наречена "Matsushita Bank".

Когато плоскопанелните телевизори замениха обемистите телевизори Panasonic инвестира сериозно в тази област. Концернът построи заводи за милиарди, но заради един дългосрочен спад в продажбите тези инвестиции пострадаха. След повече от 1,5 милиарда йени, или 11 млрд. евро, загуба през последните няколко години, през ноември Fitch свали рейтинга на Panasonic до неинвестиционен.

Кристофър Уонг, мениджър в Aberdeen Asset Management, смята, че "не е лошо", че Samsung запазва много пари в брой. Трябва да се има предвид сумата на годишните капиталови разходи и цикличния характер на технологичната индустрия. „Ние сме  много спокойни, когато става въпрос за пари в брой, стига да се намери начин за доброто използване на парите", казва Уонг. "Ако се прекалява, тогава може би трябва да обърнем малко повече внимание на мениджмънта".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
vallman
преди 11 години
ами акционерите да си ги делнат...парите! Ако мениджмънта не може да ги инвестира в проекти с по-голяма възвращаемост от цената на капитала... то Макао е наблизо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Вярно е че не струват толкова. Даже не струват и 1/2 на това, което им искат в момента, но пък щом се продават добре..... И аз бих продавал на толкова завишени цени щом клиентите с радост ги плащат и си мислят хубави работи след всяка покупка.Стадото трябва да спре да се държи като безмозъчни овце и да спре да купува моделите от скъпия клас докато цените им не паднат горе-долу под 50% от сегашните нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
stoiloff
преди 11 години
Това е индикация за свръх високите цени на смартфоните! Айфон не струва 1500 лева! Както и апаратите на Самсунг 1200!Самите компании работят срещу себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ами да ги дадат на гърците и Самсунг никога повече няма да има такъв проблем :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Е проблема поне е по-малък от другия възможен - липса на пари в брой :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още