IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автоматизирана реклама

Какво е programmatic buying и да вярваме ли на обещанията му, че ще промени пазара на интернет реклама в България?

09:12 | 05.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Елиас Гагас и Лиза Василева, Снимка:<em>&nbsp;TailWind</em></p>

Елиас Гагас и Лиза Василева, Снимка: TailWind


- Казвате, че programmatic не подменя традиционните методи. А какво печелят рекламните агенции?

Елиас Гагас: Освен че ще запазят важната си роля в процеса, медийните стратези в агенциите ще имат още по-важна задача. Те ще могат да се концентрират в организирането на кампанията и криейтив процеса. Освен това, достъпът до повече инвентар означава по-голям избор и потенциално по-добри цени. Може би най-важното обаче е, че рекламните агенции ще разполагат с времето си по-ефективно, като бюрокрацията се очаква да се намали с една трета.

Готов ли е обаче българският пазар за новата технология? На местно ниво рекламодателите са свикнали до болка с традиционния подход на агенциите и вероятно ще бъде трудно да се “превъзпитат”. Точно тук идва ролята на TailWind, която иска да промени напълно разбирането за ефективна реклама. Компанията има амбицията да разясни преимуществата и да демонстрира най-добрите практики на търгуването с онлайн реклама чрез новата платформа, без да крие предизвикателствата, с които двете страни ще трябва да се справят.
 

- Къде се намира онлайн пространството в съзнанието на българския рекламодател?

Лиза Василева: Преди няколко години правилният въпрос беше дали рекламодателите разпознават възможностите на онлайн рекламата. Днес този въпрос не стои на дневен ред, защото вече е факт, че го правят. Марките комуникират с клиентите си чрез всеки възможен екран – от компютрите и смартфоните, до свързаните с интернет телевизори. Рекламодателите вече знаят, че за да привлекат вниманието на целевата си група, те трябва да я преследват. Любопитен факт е, например, това, че 38% от българските интернет потребители са онлайн, докато “гледат” телевизия.

- Какви са основните трудности, които онлайн медиите трябва да преодолеят, за да спечелят доверието на рекламодателите?

Елиас Гагас: Бих ги ограничил до две. Медиите трябва да внесат повече прозрачност в бизнеса си, както и да осигурят значими резултати за рекламодателите. Например, да са смали пропастта между импресиите, CTR (Click-through rate) и чистата възвръщаемост за инвеститора.

Страхове. И двете страни от сделката, наречена programmatic, се страхуват от неизвестността. Агенциите се плашат от перспективата, че математическият алгоритъм ще ги лиши от част от бизнеса им, а издателите се притесняват от идеята, че programmatic ще бъде предпочетен от по-голямата част рекламодателите, което ще ги принуди да продават инвентара си на по-ниска цена.

Истината е, че широкото навлизане на programmatic в България ще даде на медиите много повече възможности да монетаризират целия спектър от трафика си по по-ефективен и печеливш начин.

Всичко това ще помогне на компаниите да се развият в технологично отношение. Пък и в крайна сметка никой никога не е изгубил от нововъведения, които правят бизнеса по-ефективен.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още