IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Службата за съвети в земеделието продължава да изработва безплатно агропроекти

Персоналът на службата е намален от 125 на 75 експерти, като с евросредства могат да се назначат още 25 души

12:55 | 07.10.11 г.
Службата за съвети в земеделието продължава да изработва безплатно агропроекти

От днес съставът на Службата за съвети в земеделието към агроведомството е намален от 125 на 75 души, като е възможно да се назначат още 25 експерти с помощта на допълнителни средства от програмата за развитието на селските райони и с икономии от бюджета на ведомството.

Това съобщиха от службата по повод промените в устройствения правилник на службата, обнадородвани в днешния брой на „Държавен вестник“.

Експертите на службата ще продължат да консултират фермери, общини и компании при кандидатстването за субсидии от програмата за селските райони. Консултантите ще изработват безплатно и проектите на кандидати за субсидии по някои от мерките, поясни Димитър Ванев, експерт в службата.

Както и досега кандидатите за модернизиране на полупазарните стопанства, които възнамеряват да разширят бизнеса си и да излязат на пазара, ще продължат да разчитат на безплатни проекти.

Същите стопани отново ще ползват безплатните услуги на службата, ако кандидатстват за субсидиране по други четири мерки от програмата, поясни още Ванев. Това ще стане възможно, след като успешно са приключили първия одобрен проект по мярката "Преструктуриране на полупазарните стопанства", което става за пет години.

Освен за покупка на земеделска техника и за изграждане на депа за компостиране на животинските и растителни отпадъци, фермерите могат да кандидатстват и за засаждане на градини, както и за създаване на малък бизнес, припомниха от службата.

За да могат да отговорят на растящите потребности при консултирането на земеделските производители, службата за съвети ще назначи още 25 души. Те ще бъдат назначени на трудови договори, като заплащането на труда им ще става със средства от мярка 123 на програмата за селските райони, която осигурява ресурс на България и Румъния за подобни консултации, поясниха от от службата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още