IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забранено е строителството на още два вятърни парка в Добруджа

По искане на еколози министърът на околната среда Нона Караджова не е разписала екооценките за проекти на границата с НАТУРА

16:31 | 11.07.12 г.
<p>
	Наскоро Европейската комисия предупреди България, че ще направи проверка на ветрените съоръжения, изградени по Черноморието.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Наскоро Европейската комисия предупреди България, че ще направи проверка на ветрените съоръжения, изградени по Черноморието. Снимка: БТА

Министърът на околната среда и водите отмени още две оценки за въздействието върху околната среда (ОВОС), издадени от варненската регионална инспекция, с които щеше да се даде ход на изграждането на два големи ветропарка в Добруджа.

Решението на екоминистъра е последвало след сигналите на екологичните организации „Българското дружество за защита на птиците“ (БДЗП) и „Зелени Балкани“, предупреждаващи за опасността, която разположението на перките би имало върху миграционния път на птиците.

Миналата година екоминистърът отмени още една одобрена от регионалните структури на министерството екооценка, припомниха природозащитници.

Спрените тази година инвестиционни проекти са били свъзрани с изграждането на 150 ветрогенератора от фирма „Генерал Тошево“ и други 95 генератора от фирма „Смин“.

Съоръженията трябваше да се изградят в една от най-интензивните части на миграционния път на птиците Via Pontica, както и в опасна близост до защитена зона от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, поясниха от екоорганизациите.

Местността граничи със защитената зона „Дуранкулашко езеро”, което е природен обект от европейско и световно значение.

Решенията, с които директорът на варненската инспекция за опазване на околната среда е одобрил изграждането на ветропарковете, са взети въз основа на погрешно представена и интерпретирана биологична и орнитологична информация, посочват еколозите.

Против ветропарка се обявиха и експерти от две от най-големите и уважавани в света природозащитни организации - Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) и Световният тръст за водолюбиви птици и влажни зони (WWT).

Въпреки това директорът на инспекцията, пренебрегвайки мненията на местните жители и авторитетите в областта на природозащитата, скандално одобри изграждането на „Смин”, коментират орнитолозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още