IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва нова мярка в подкрепа на млади фермери

Работи се за преодоляване на дисбаланса при плащанията в животновъдството и растениевъдството, гарантират от ДФ "Земеделие"

13:45 | 14.11.13 г.
Тръгва нова мярка в подкрепа на млади фермери

От 18 ноември ще започне прием по мярката за подпомагане на млади фермери, съобщи новият зам.-изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Атидже Алиева-Вели. По програмата ще бъдат раздадени 10 млн. евро, или по 25 хил. евро на фермер. От мярката могат да се възползват хора до 40-годишна възраст, които сега стартират своята селскостопанска дейност.

Крайният срок за приемане на документи по програмата е 21 декември 2013 година.

В своята презентация по време на Българския икономически форум, който се провежда в столичния хотел "Шератон", Вели отбеляза и сериозен дисбаланс по отношение на средствата, отпускани за животновъдите и за занимаващите се с растениевъдство. На въпрос на Investor.bg тя уточни, че се работи активно с управляващия орган по Програмата за развитието на селските региони за компенсиране на този дисбаланс в новия програмен период.

"Ще бъде обърнато внимание и на малките стопанствa, за които ще има тематична програма", каза още Вели.

По време на икономическия форум беше представен и интересен проект - Agro Start. Програмата има европейско финансиране и цели подобряването на конкурентоспособността на селското стопанство в Югоизточна Европа. Европейските средства за целта са 1,7 млн. евро, които трябва да бъдат разпределени в периода декември 2012 -декември 2014 година.

"Ние сме много малки, за да излезем на голям пазар, какъвто е европейският", обясни философията на проекта комуникационният мениджър Биляна Митревска. В проекта участват 12 организации от седем държави - България, Румъния, Гърция, Италия, Словения, Албания и Македония.

Анализите са показали идентични проблеми в тези държави - малък пазар, голям брой млади хора, които напускат родината и липса на нови технологии, коментира още Митревска. Именно затова и една от целите е да бъде окуражено навлизането на нови технологии в селското стопанство. По проекта се споделят добри практики между държавите, прави се връзката с научни организации, както и се оказва техническа помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още