IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euraxess тръгва на път в помощ на научните изследователи

Програмата ще бъде в България в края на март, за да представи възможностите за работа за младите учени

16:21 | 03.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Автобусът на Euraxess тръгва на обиколка из Европа. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Автобусът на Euraxess тръгва на обиколка из Европа. Снимка: ЕК

От днес, 3 март, започва европейската информационна кампания, която цели да помогне на изследователите да намерят съвети за професионално развитие и работа. Кампанията е организирана с помощта на портала Euraxess, съобщава Европейската комисия.

Пътуващото изложение „Euraxess – изследователи в движение” ще посети 22 европейски държави,  като целта е да предостави на изследователите  и хората, заинтересовани от кариера научната област, съвети за намиране на работа, както информация за трудовите им права.

Програмата ще трае две седмици и ще бъде със силно присъствие в социалните медии, обещават организаторите. Прогнозите са посланията да достигнат до 100 хил. студенти и млади изследователи.

Обиколката започва от Брюксел, Лондон и Копенхаген. Автобусът на програмата ще посети и два български университета – на 27 март ще бъде в Пловдивския университет, а ден по-късно ще представи своите послания в Софийския университет. След това обиколката продължава към Солун, Ниш и Баня Лука.

Обиколката е организирана в тясно сътрудничество с националните центрове Euraxess във всяка от посещаваните страни. Тя ще включва интерактивни сесии, като например семинари с експерти, дискусии и забавни кратки презентации на млади учени (science slams) във всеки град.

Ще има и сесии за професионално ориентиране, които ще се проведат в сътрудничество с отделите за човешки ресурси на различни университети.

„Порталът Euraxess стана най-популярното място за изследователите, търсещи работа в Европа”, коментира по повод началото на кампанията европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин.

Euraxess предоставя конкретна информация и съвети – от намиране на работа до възможности за финансиране.  В него има повече от 40 хил.  обяви за работа годишно и повече от един милион обработени запитвания, свързани с мобилността, през последните четири години.

Euraxess е важен ресурс в момент, в който безработицата е нашето най-голямо икономическо предизвикателство, допълва още Гейгън – Куин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още