IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Държавата е най-голям кредитор на Кремиковци, но няма да си вземе парите

На практика отпада възможността ЕК да започне процедура срещу България за недопустима държавна помощ от 700 млн. лв. за комбината, каза икономическият министър

16:05 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков: Държавата е най-голям кредитор на Кремиковци, но няма да си вземе парите

Държавата отново има шанс да се превърне в най-големият кредитор на металургичния комбинат „Кремиковци”, след като Върховният административен съд (ВАС) вчера върна за ново разглеждане делото за държавна помощ в Софийски градски административен съд. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след днешното заседание на Министерски съвет.

МИЕТ води дело за признаване на държавното вземане в размер на 700 млн. лв. като част от общата политика на ведомството за защита на държавния интерес. В противен случай съществуваше риск Европейската комисия (ЕК) да започне наказателна процедура срещу България за недопустима държавна помощ.

За да върнат делото за ново разглеждане, върховните съдии са взели под внимание писмо от Европейската комисия от декември миналата година, в което се казва, че отпуснатите средства на комбината при приватизацията му трябва да бъдат върнати на държавата, защото не е завършен планът за преструктуриране на „Кремиковци”.

При приватизацията на дружеството държавата опрости дългове на комбината към най-големите му кредитори - бюджета, НЕК, БДЖ и „Булгаргаз” в размер на 700 млн. лв. (431 млн. лв. главница и 267 млн. лв. лихви). Условието за това беше комбинатът да бъде преструктуриран. Неизпълнението на това условие превърна тази помощ в изискуема.

Решението на ВАС практически признава вземането на държавата и така отпада възможността ЕК да започне процедура срещу България за недопустима държавна помощ, заяви днес Трайков. По думите му това решение е показателно за високото качество на работата на нашата съдебна система. 

Министърът веднага добави, че държавата едва ли ще получи нещо от това вземане от „Кремиковци“, тъй като не е сред обезпечените кредитори.

В момента най-голям кредитор на металургичния комбинат са облигационерите, които имат вземане за 325 млн. евро. С техния решаващ глас бе отхвърлен оздравителния план за „Кремиковци” и бе взето решение за осребряване на активите му. За 13 септември е насрочен търг за продажба на активите с начална цена от 565,5 млн. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още