IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредите от сивия бизнес у нас надхвърлят 10 млрд. лв.

Неискането на касова бележка е криворазбрана икономия, а малцина правят разлика между стокова разписка и касов бон

16:10 | 20.05.11 г. 13
Вредите от сивия бизнес у нас надхвърлят 10 млрд. лв.

Вредите от сивия бизнес в икономиката на България надхвърлят 10 млрд. лв., показват проучванията по проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, съобщиха от Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България (АДВИБ), която е партньор по проекта.

Проектът се осъществява от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз и Република България.

Неискането на касова бележка (касов бон) е криворазбрана икономия, орязваща възможностите на здравеопазването, образованието и инфраструктурата, е един от изводите от проучването.

Също така изследванията показват, че малцина правят разлика между стокова разписка и касова бележка, а в заведенията за бързо хранене много често дават именно стокова разписка. Това е документ без данъчна и счетоводна стойност, на който е записан видът на покупката и се ползва например при получаване на стоката. Много клиенти си мислят, че им е даден касов бон и заведението е коректно спрямо данъчните власти, а то не е.

Касова бележка трябва да се иска и като пазаруваме на плажа, и когато си сменяме дограмите, и като дойде водопроводчик.

Съвсем друг щеше да е стандартът ни на живот, ако тези пари бяха влезли в бюджета, коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ и член на екипа за управление на проекта за ограничаване и превенция на неформалната икономика.

Австрия е страната с най-светла икономика в ЕС - под 10%, следвана от Дания и Финландия и това са примерите, към които да се стреми икономиката ни. Предстоят срещи по проекта с граждани и работодатели в Югозападна и Северозападна България.

Досега експерти по проекта и екипът за управлението са разговаряли с граждани и работодатели от Бургас, Стара Загора и Пловдив, до края на месеца предстоят обсъждания и в Гоце Делчев, Кюстендил, Враца, Велико Търново, Варна и други селища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
glk
преди 12 години
Мдааа... А ползите надхвърлят 30 млрд. лв. ... Примерно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Бе няма да пълним хазната ве, нашите управляващи са се доказали, че не могат да харчат правилно парите ни, ще им бутаме малки рушвети и толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още