IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти ще разглеждат мегапроекта за снабдяване на Пловдив с вода от „Въча"

След 30 години мечти вече може да се говори за графици за изпълнението на обекта

15:02 | 21.06.11 г. 1
<p>
	Язовир Въча, Снимка: Investor.bg</p>

Язовир Въча, Снимка: Investor.bg

Експертен съвет се събира в Пловдив в четвъртък – 23 юни 2011 г. , за разглеждане на идейния проект за водоснабдяване на Пловдив с питейна вода от каскада „Въча”.

„С одобряването на идейния проект се слага край на говоренето за този обект в продължение на почти 30 години. Вече можем да говорим за графици за изпълнението му”, заяви управителят на Пловдивска област инж. Иван Тотев.

При обсъждането на идейния проект, който се изработва от фирма „Айком”, ще участват и двама експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството – Любомир Боримиров, шеф на дирекция „Инвестиционна дейност” и Стефка Захарян, началник на ВиК в министерството, както и представители на общините, през които ще преминава съоръжението. 

Първоначално стойността на проекта се изчисляваше приблизително на 300 млн. лева. По-късно прогнозната цена на обекта беше смъкната на 150 млн.

В случай, че идейният проект бъде одобрен в четвъртък, се очаква още до края на тази година да стартира изработването на техническия проект, което ще отнеме не по-малко от година.

Предстои и изработката на подробен устройствен план, парцеларни планове, отчуждителни процедури, които обаче според прогнозата на Иван Тотев няма да са трудни и бавни, за разлика от отчуждителните процедури за разширението на Асеновградско шосе, които бавят стартирането на проекта.

Финансирането на обекта се предвижда да бъде със средства от републиканския бюджет и ЕС. Според областния управител напълно реалистично да се мисли, че обект „Въча” може да попадне в следващия програмен период на ЕК – 2013-2020 година.

Междувременнно в момента Пловдивска област кандидатства в агенция „Пътна инфраструктура” по програма „Регионално развитие” за рехабилитацията на две важни междуселищни шосета – Брезово-Раковски и Цалапица-Съединение. И двете отсечки са с дължина 12 км.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
"Първоначално стойността на проекта се изчисляваше приблизително на 300 млн. лева. По-късно прогнозната цена на обекта беше смъкната на 150 млн." да прочетем между редовете:Първоначално някой "бизнесмен" който няма пари за заплати, се е комбинирал с някой властовик и са си заложили / заделили/ джобни /пардон за консултантски/ , но не щеш ли се смениха управляващите и въпреки инфлацията цената взела та паднала:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още