IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Бюджет 2012 е оптимистичен, реформите не са достатъчни

Желанието на правителството да реформира пенсионната система е похвално, но вдигането на възрастта за пенсиониране не изчерпва темата

08:45 | 28.11.11 г. 15
Икономисти: Бюджет 2012 е оптимистичен, реформите не са достатъчни

„Той (бюджетът) трябва да е като за стагнация, но да има буфери за катаклизъм”, категоричен е специалистът.

Основната препоръка на Ганев към управляващите е да се съобщава какво предстои да се прави. В тази насока той посочи, че е от голямо значение да има яснота към коя валута бихме се вързали при разпад на еврото, както и дали изобщо ще бъде запазван валутния борд.

Според икономиста от Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски догодина страната ни ще бъде изправена пред доста изпитания, като най-реалистичният сценарий на този етап можело да се определи като „най-малко песимистичен сценарий.

„Това, което е важно за България, е да имаме яснота по отношение на вътрешната икономическа политика, да бъдат продължени и засилени структурните реформи при запазване на финансовата стабилност”, посочи Прохаски.

„В областта на структурните реформи се правят отделни стъпки без цялостна идея”, предупреждава обаче той и дава за пример пенсионната реформа.

„Това, което беше направено през миналата година, беше стъпка в правилната посока, но е абсолютно недостатъчно. Въпросът беше кога ще настъпи нов момент за слеващите стъпки и очевидно неблагоприятната обща обстановка в момента стимулира решаването на тези проблеми”, посочва той.

Увеличаването на пенсионната възраст е правилно, но това не може да бъде единствената мярка за реформа, уверен е Прохаски.

„Трябва да се реши въпросът с ранното пенсиониране, с повишаване на пенсионната възраст, с повишаване на осигурителния стаж, с измамите с инвалидните пенсиии. Това не беше направено, а бе предприета само една стъпка, което естествено предизвиква една силно негативна реакция в обществото”, обясни икономистът.

Приходите може да се увеличат чрез увеличаване на събираемостта, намаляването на сивата икономика, а в по- отдалечен период и чрез увеличаване на осигурителните прагове. Другите стъпки, които трябва да се направят, е сериозно подобряване на работата на институциите и укрепване на съдебната система.

Стимулиране на чуждестранните инвестициите и усвояването на еврофондовете са други мерки, които могат да помогнат.

Последна актуализация: 22:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
rogers
преди 12 години
suniverse - такива глупости си писал за Чили в блога си че няма накъде повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
SEBULBA
преди 12 години
А бре дечко,първо си изясни си базови икономически понятия, преди да дрищиш по теми, от които нищо не разбираш. А и от *** на бюджетна хранилка акъл не ща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
suniverse
преди 12 години
Какви "лични неприкосновени сметки" при финансовите пирамиди бе момче?911 Принудителните задължителни частни пенсионни фондове пак нанесоха доходностhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/11/22/911-mega-fack-private-funds/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
SEBULBA
преди 12 години
Само дето тази т.нар "реформа", не е никаква реформа, а просто кърпене на бюджета. Какво става с инвалидните пенсии? (800 000 бр. - много инвалиди, много нещо)Какво стана с привилегиите на ранно пенсиониращите се ? (или нормалните хора ще бачкат до гроб, за да хранят ченгета и военни, дето се пенсионират на по 40 год. , че и с 20 заплати накуп - и всичкото това от джоба ни)Какво стана с осигуровките на държавните служители? Докога няма да си ги плащат?Какво стана със засилването на ролята на капиталовия принцип в пенсионната система? Докато основната част от осигуровките не започна да влиза по лични и неприкосновени сметки, никой няма да плаща осигуровки в пълен размер, нито работниците ще имат стимул да си ги търсят! Ще си играем на Андрешковци с държавата (препоръчвам на премиера да го прочете, та да навакса малко с образованието си). Освен да национализират ППФ, нищо не е направено по този въпрос! Криза е, ама айде от ГЕРБ да се определят - леви ли са, десни ли са, какви са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
suniverse
преди 12 години
От къде идват дупките в бюджета на НОИ и как да се затворятhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/11/27/holes-in-the-budget/911 Принудителните задължителни частни пенсионни фондове пак нанесоха доходностhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/11/22/911-mega-fack-private-funds/Финансовите пирамиди на Пинера успех за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планетаhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още