IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Границите на националния парк Пирин се запазват

От екоминистерството обявиха, че никога не е работено по предложение за изваждане на територии от парка

15:20 | 21.03.12 г.
Границите на националния парк Пирин се запазват

Държавата се е отказала да вади 12% от територията на Национален парк „Пирин“, които да бъдат обособени като зони за туризъм и спорт, съобщи за Investor.bg Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“.

От партия „Зелените“ алармираха неотдавна за „мътене на водата“ в посока към промяна на границите на паркаПо думите на Ковачев докладът, с който се предлага прекрояването на границите на парк „Пирин“ и който се разпространява в Интернет от гражданския блог Отворен парламент, е бил подготвен от екоминистерството и е бил внесен в Министерския съвет малко след демонстрацията в подкрепа на поправките в Закона за горите, в която участваха кметовете на Банско, Разлог и Сапарева баня.

Докладът обаче е върнат за доработка и така и не е бил обсъждан, уточни Ковачев.

В документа пише, че страната ни има огромен потенциал да развива зимен туризъм, показател за което е спортната инфраструктура, изградена в Пирин. Посочва се още, че изграждането на добра спортна инфраструктура е моторът, който раздвижва машината на туристическата индустрия.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха за Investor.bg, че документ с подобно съдържание не е подготвян или внасян за разглеждане в Министерски съвет. "МОСВ не е изготвяло и в момента не изготвя каквито и да било документи за промени в границите на национален парк „Пирин”, се посочва се в официалния отговор на ведомството.

Оттам поясниха също, че Министерският съвет не е възлагал подготовката на промени в границите на Националния парк „Пирин”.

Природен парк „Пирин“ е част от световното природно наследство и евентуални поправки на границите могат да бъдат направени само след одобрение на ЮНЕСКО. Според Андрей Ковачев обаче изваждането на територии от парка би предизвикало международен скандал.

Припомняме, че през 2009 г. Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България заради строителството в Пирин над Банско, в природен парк „Странджа“ и в около бреговете на река Вая в защитената зона Емине—Иракли на Черно море.

Няколко месеца преди обявяването на наказателната процедура за строителство в Пирин български природозащитници алармираха, че ЮНЕСКО ще впише националния парк в листата на „световното природно наследство в опасност”, ако България не гарантира, че строителството на ски курорти бъде прекратено. Тогава от екоминистерство отново отрекоха да готвят промени в устройството на парка..

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още