IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със сделки за износ на специална продукция за милиони евро стартира Хемус 2012

Български робот – продаван в САЩ, но малко известен в България, обезврежда взривове, помага и при земетресения

08:10 | 31.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Роботът на българската компания ACOM. Снимка: Investor.bg</p>

Роботът на българската компания ACOM. Снимка: Investor.bg

Със силен старт започна вчера Десетата международната изложба за отбранителна промишленост „Хемус”, която се провежда веднъж на две години. Още в първите няколко часа се оформиха големи сделки за износ на българска специална продукция.

„Само за това си струваше да дойда тук - министърът на отбраната на Ирак Саадун ал Дулайми се колебаеше за закупуването на стотина бройки MTLB-M, но си стиснахме ръцете за 500 по 300 хил. лева всяко. Една прекрасна сделка за завод „Терем” в Търговищe”, заяви министър-председателят Бойко Борисов, след като преди това откри и разгледа изложението.

Освен очертаващата се солидна сделка с MTLB-та държавната оръжейна фирма „Кинтекс” е финализирала договор с Министерството на отбраната на Алжир на стойност 35 млн. евро за износ на специална продукция. Очертава се възможност за сключването на още един договор на стойност 55 млн. евро. В края на седмицата се очаква на „Хемус 2012” да пристигне и министърът на отбраната на Азербайджан. По преценката на премиера тази страна е добър пазар и българските производители на специална продукция се надяват да сключат сделки.

Борисов заяви още, че министърът на отбраната Аню Ангелов трябва да бъде поздравен за силната изложба. „Мисля, че и на китайците и виетнамците ще продадем нещо”, каза премиерът.

Сред експонатите вниманието бе привлечено от робота на българската фирма ACOM, с помощта на който се обезвреждат опасни взривни вещества и подозрителни предмети. Продуктовият мениджър на фирмата производител Орлин Димов поясни, че роботът е много подходящ и при земетресения, защото може да влезе в опасно повредени сгради и да направи термални снимки на евентуално затрупани живи хора. Оказа се, че фирмата се занимава с това производство вече 10 години. Министър Ангелов поясни, че такъв робот е предлаган на България от канадски производители за 800 хил. лв., докато българският струва 180 хил. лева и вече е използван в България, в това число и в Челопечене.

Интерес предизвика и предназначеният за борба с тероризма радиосмутител на фирма DNB, от който вече има продадени в Египет, Казахстан и САЩ с предназначение за Афганистан.

По официални данни износът на специална продукция на България през 2010 г. е бил 259 млн. евро, а през миналата година – 231 млн. евро. Традиционни пазари са Индия, Алжир, Ирак, Афганистан.

В международното изложение „Хемус” тази година участват 65 фирми, което е с 12 на сто повече от предишната изложба. Фирмите са от десет държави – Австрия, България, Германия, Полша, САЩ, Сърбия, Франция, Швейцария, Швеция. Очакват се официални делегации от 16 държави, като на три от тях – на Азербайджан, Ирак и Белгия те ще бъдат водени от военните им министри.

За първи път по време на изложението ще бъде учреден постоянно действащ орган Индустриален форум, чиято цел е да осигури диалог между държавата, бизнеса и науката, работеща в сферата на отбраната и сигурността.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Александър_
преди 11 години
До колкото знам сделката за 500 МТЛБ е лъжа и няма такава сделка. Отделно, ако се продават някакви МТЛБ няма да са новопроизведени, а ще са машини на българската армия, които може би ще минат ремонт и лека модернизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Чудесна новина ! Дай боже повече такива сделки и на по добра цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още