IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?

Има нужда от пълна реформа на системата и подобряване на социалната инфраструктура, а не на лъжливо увеличаване на размера на обезщетенията

09:10 | 25.10.12 г. 81
Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?

Прави впечатление, че дебатът за размера на обезщетенията за раждане и отглеждане на дете до 2-годишна възраст се насочва към темата колко “лесно” е да си майка в България, вместо към необходимите реформи в системата, така че парите да се насочват по-ефективно.

А нужда от реформи има. Всички сме свидетели на това как майчинството, детските надбавки и социалните помощи може да се експлоатират като вид бизнес и източник на постоянни доходи. Това допълнително източва осигурителната система, която и без това отдавна е изпаднала във финансов колапс.

Основният аргумент, с който се иска увеличение на майчинството, е че то е под възприетата от държавата линия на бедност и не стига за отглеждането на деца. Донякъде той е състоятелен, защото обезщетението замества в известна степен изгубения доход на единия родител, който си остава вкъщи, за да се грижи за детето. Същевременно единственият мотив на правителството да държи този доход в размер на 240 лева е липсата на средства за увеличаването му.

Наскоро от Института за пазарна икономика (ИПИ) обаче изчислиха, че родителите всъщност внасят около четири пъти по-малко в осигурителната система, отколкото получават за отглеждането на две деца до 2-годишната им възраст. Увеличаването на майчинството само би увеличило дупката в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), което означава допълнително натоварване за данъкоплатеца.

Исканията за повече пари (и привилегии) явно нямат икономическа обосновка. По-аргументирано обаче би било майките да поискат по-справедливо разпределение на ограничените средства за майчинство и нормална “социална инфраструктура” за отглеждане на децата, така че не само да имат стимул, но и физическа възможност по-бързо да се върнат на работа.

Държавата (в лицето на съвкупната общност от българските данъкоплатци) не е длъжна да отглежда години наред децата на някого, на когото не му се работи. Държавата (в лицето на институциите от законодателната и изпълнителната власт) обаче може да създаде по-благоприятни условия за младите родители, като изпълнява политики за подобряване на бизнес средата, откъдето ще дойде повишението на доходите им, и да стимулира по-бързото връщане на майките на пазара на труда без да ги кара да избират между децата и работата.

Същите тези институции е редно да поработят за намаляването (даже – елиминирането) на проблемите, с които родителите се сблъскват от люлката до навършването на пълнолетието на детето, че и след това.

Система на изкривена “щедрост”

Въпреки че размерът на майчинството е меко казано смешен, жалък и нелеп, системата в момента всъщност насърчава жените да си стоят вкъщи и да получават своеобразна заплата за това. Оттук изниква логичният въпрос – колко трябва да взимаш, щом не произвеждаш нищо?

За никого не е тайна, че всяка бъдеща майка може да се снабди с болничен лист и практически да не работи по времето на цялата си бременност без да има реален здравословен проблем или заплаха за нейното здраве или живота и здравето на детето й.

Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 9 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Когато все пак се провра между колите, трябва да бутам количката по улицата и да се моля да не ме отнесе някоя прелитаща кола. Същото важи и при пресичането на булеварда върху пешеходна пътека.Най-близкият парк, от който заради строителство остана една квартална градинка, ми е на около километър разстояние и е претъпкан, защото детската площадка е само една.За детски надбавки не се класирам, защото доходите на мен и на мъжа ми надвишават с една известна и не чак толкова голяма сума подоходния праг (сметнала съм го). Не се класирам и за детска градина. От чисто любопитство, докато наблюдавах колеги, които се мъчеха през електронната система да си запишат децата на ясла/градина, си сметнах точките. От резултата ми стана ясно, че детето ми би било на номер 1234567890 в списъка на чакащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Благодаря на всички за отделеното време и внимание и коментарите. На обвиненията, че защитавам нечии интереси, ще отговоря така: ако беше вярно, досега да съм станала минимум милиардер, да не пътувах с градския транспорт, колата ми нямаше да струва под 2 хил. лева и нямаше да живея под наем, а или в бяла, спретната къщурка в полите на Витоша, или на някой тропически остров.Аз приближавам 30-те години, намерила съм човека, с когото сме създали семейство, но поради някои чисто битови неуредици все още нямаме дете, въпреки че много искаме. Ако имахме дете, ситуацията при нас, както и при много други млади семейства щеше да е следната:Изобщо нямаше да мога да изляза от блока с количката на улицата, защото не мога да се провра между паркираните коли. Някои шофьори си оставят автомобилите както и където намерят за добре и им е по-удобно, но повечето изобщо не са виновни, защото наистина няма къде да се паркира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
petrova1
преди 11 години
Ще добавя само, че родителите внасят данъци в държавната хазна и преди да станат родители, по време на отглеждането до две години може и да не е достатъчно, но след това отново продължават да плащат. Нали затова сме Общество! Когато се нуждаеш да получаваш, а внасяш през останалото време, за да ползваш тогава когато на някому е нужна помощ, в случая, на майките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 1
petrova1
преди 11 години
Виждам колко малко се мисли за майките! Някои от нас години са работили, а когато се наложи държавата, (която всеки месец е събирала всевъзможни данъци), да се намеси и изпълни социалните си задължения се оказва, че не може! Срамота! Все се говори за "недобросъвестните майки", но аз смятам че ние честните сме повече от тези които злоупотребяват. Мисля, че авторката обслужва нечии интереси, но за съжаление, не на майките. Жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
не знам кой зад кого стои, обаче твоя коментар личи че си се подпрял на нещо червено. а тези мисли са станали клишета, защото се говорят от МНОГО отдавна и нищо не се променя. ами и аз искам жена ми да получава 1000 лв детски, ама кой ще го плати? я всяка *** да взима по 1000 лв на дете, ти ли ще изкараш тези пари? Защото ако се вдигнат майчинските за българките ще се вдигнат и за ***. Аз лично ще отида да се запиша в партията на Императора, когато я направи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
14 - казвали са ми го десетки хора и замислям ного сериозно. Дори планираме създаването на партия в скоро време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
Чакай да видим, дете, което след началния период на майчинство се отглежда от социални помощи, средата (вкл. семейната) го прави ***, мързелив или престъпник, и който цял живот се "препитава" с кражби ТИ ЗА АКТИВ ЛИ ГО ВЗИМАШ?Не визирам малцинствата, предостатъчно българи правят същото нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
cerruti 1881
преди 11 години
Не съм достатъчно компетентен, за да се изкажа за или против всички "за" и "против". Едно обаче се набива на очи - защо тези обективни статии съвпадат с началото на протестите? Необходимо ли е да се ангажира ИПИ (или който и да е друг институт) с подобен род изследвания? За да се установи накрая съвсем обективно, че няма нужда от повече пари? Както казва Свобода Бъчварова в последното си интервю от Бразилия "гаврата съдържа желание да те унизят". Е сами можем да преценим това гавра ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
user##
преди 11 години
Съжалявам авторката - очевидно няма опита, за да говори по темата майчинство. Посочените проблеми в статията са обективна, но непълна част от картината. Забравено е да се спомене до основният проблем - трайно безработните майки на многочленни семейства (обикновено *** и с по 7-8 чавета). Това е основният проблем на системата - не помага за безпроблемно отглеждане на бъдещи данъкоплатци.Сравнението с продължителността на майчиството също е точно, но и непълно. Въпросът е, че дете се отглежда не до 2, а поне до 18 годишна възраст. Това включва процес на отглеждане в детски градини и училища, където недостатъчната държавна помощ (като липса на детски градини и др) се "отплаща" с намалени данъчни приходи от данъкоплатците родители. Наред с недообмислените предложения, се спрях на това - как се работи дистанционно на не-административна длъжност, например продавач или работник в производствено предприятие?Съжалявам, но в статията има повече пропуски, отколкото отговори по темата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 5
nikolait
преди 11 години
"Наскоро от Института за пазарна икономика (ИПИ) обаче изчислиха, че родителите всъщност внасят около четири пъти по-малко в осигурителната система, отколкото получават за отглеждането на две деца до 2-годишната им възраст." - малеее абе дайте ми Дипломите на тези автори да им ги скъсам. Колко получава една майка за 2 деца за по 2 години и колко плаща след това за УЧИЛИЩЕ, УНИВЕРСИТЕТ, ами приходите от осигуровки след завръщане на работа. Нали няма как една майка да роди на 60 години(или може би според ИПИ може). Затова НОИ има осигуровка за фонд "болнични и майчиниство", именно, за да не плаща държавата, а да има солидарна осигурителна система, която разпределя, както между хората, така и в годините напред. Щото утре същите тия от ИПИ ще се наредят за пенсия, която ще се покрива от сегашните деца. Малеее възмутен съм........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още