IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Найденов: Не можем да действаме по заменките преди решение от ЕК

При стартирала процедура не могат да се променят правилата, твърди земеделският министър

20:15 | 02.12.12 г. 3
М. Найденов: Не можем да действаме по заменките преди решение от ЕК

Няма как да действаме по казуса със замените на гори без решение от страна на Европейската комисия, обясни в ефира на bTV земеделският министър Мирослав Найденов. По негови думи при стартирала процедура за проверка на даден случай от европейските регулатори, статуквото трябва да се запази. 

Неговият коментар беше направен по повод обвинения от страна на Сергей Станишев, според когото ако управляващите са сигурни, че има проблем, е можело да бъде предприето действие, което да избегне наказание за нерегламентирана държавна помощ от страна на ЕС . 

"Как може заповед на министър да направи нищожни сделки, които са се извършвали със закон, с решение на Министерския съвет в повечето случаи?", коментира още Найденов  по отношение на призивите от страна на еколозите.

Той определи и като недопустими и противоконституционни искането на партия "Атака" да бъдат национализирани заменените парцели.

Замените на гори от държавния горски фонд срещу частни имоти придобиха скандален облик през 2006-2009 година. В някои случаи собствениците на частните имоти са получавали много по-скъпи парцели с по-добро географско разположение.

Разликата между административната и реалната цена на сделката може да бъде разглеждана като нерегламентирана държавна помощ от Европейската комисия (ЕК). Сигналът за тази практика беше подаден от екологичното сружение "За да остане природа в България", а европейският регулатор започна официална проверка по казуса през септември 2011 година

Очакванията на Мирослав Найденов са до края на тази година да има и официално решение за тозу случай от страна на комисията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
ако имаха желание между 2009 и 2011 мина много време все можеха да отменят някоя заменка да осъдят някой,но точно Миро дето е в дъното на цялата мърсотия да направи нещо.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Големи въздухари се оказаха тоя кабинет! Не вкараха за 3 години нито един в затвора по тоя проблем и ето ти резултата. Пък и как ще вкарат, нали и те са вътре в далаверката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
А къде беше ЕК когато влизахме в ЕС???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още