IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ иска антимонополната комисия да се произнесе за златния стандарт

Комисията ще каже дали въвеждането на златния стандарт ще доведе до дискриминация

15:23 | 25.04.13 г.
МФ иска антимонополната комисия да се произнесе за златния стандарт

Министерството на финансите (МФ) е поискало от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе дали т. нар. „златен стандарт“ ще доведе до дискриминация в бизнеса, показва справка на Investor.bg на сайта на антимонополното ведомство.

Въвеждането на златния стандарт, според който фирмите, които отговарят на определени критерии, ще си получават дължимия ДДС обратно до 10 дни след подаване на искане за възстановяване, беше обявено малко след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка. Приблизително по същото време Националната агенция за приходите (НАП) обяви общо 12 критерия за покриване на изискванията, за да могат фирмите да се възползват от облекченията.

Служебното правителство записа въвеждането на златния стандарт в приоритетите си, а финансовият министър Калин Христов обяви, че практиката вероятно ще започне да се прилага от началото на май, а не от март, както бяха обявили предшествениците им.

Представители на бизнеса обаче изразиха опасения, че е възможно да се стигне до дискриминация на малките фирми, тъй като едно от изискването за покриването на златния стандарт е компаниите да са били на печалба през последните три години, както и да са подали най-малко четири искания за възстановяване на ДДС на обща стойност над 1,2 млн. лева за 1 година.

От НАП обявиха, че заложените в златния стандарт изисквания поне засега се покриват от около 100 фирми, като идеята им е кръгът им постепенно да се разширява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още