IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Божков: В технически и технологичен план цифровизацията е успешна

Държавата да намери алтернативен начин на финансиране на способ за приемане на цифров сигнал, предлага председателят на КРС

17:01 | 14.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Божков: В технически и технологичен план цифровизацията е успешна

45 дни след изключването на аналоговия сигнал от техническа и технологична гледна точка успехът на цифровизацията е налице. Това сподели пред гостите на 15-ия Български икономически форум председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков в панел „Бизнес измерения на цифровата икономика и как да извлечем ползи от нея“.

Макар и със забавянето на процеса, е осигурено 85% покритие по население на единия мултиплекс, а за другите два – 95% покритие по население. Проблем е, че не получават възможност за получаване на цифровия сигнал.

„Това което е заложено в проекта за преход от аналоговата към цифровата, ние го изпълняваме, казва Божков.

„Ако държавата няма желание и финансови възможности да осигури 100% покритие, то тя трябва да избере друг модел за развитие, да се намери алтернативен начин на финансиране на способ за приемане на цифров сигнал.“

Друг е пък е проблемът с финансирането за втората фаза на цифровизацията, изтъкна той.

По време на форума бяха обсъдени някои теми от областта на информационните технологии - цифровизацията, електронно правителство и електронната търговия.

Флорин Лупеску, главен съветник в Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии” на Европейската комисия, разкри кои са приоритетите в програма „Digital Agenda 2020“ на Европейската комисия - широколентовият достъп и цифровият растеж са част от тях.

Той посочи, че за всеки две изгубени работни места в Европа, Интернет създава пет. Ето защо според него цифровата икономика и инвестициите в нея са от изключително значение. Възможностите, които тя предоставя, поставят на преден план способностите и предприемаческия нюх.

Публичните данни, които се притежават от държавата, трябва да бъдат достъпни за частния сектор, за да може той да се възползва от всички техни възможности, смята експертът.

Един от приоритетите и цел на ЕК е осигуряването на безплатен достъп на гражданите до Wi-Fi и по-широко проникване на безжичния интернет. Делът на малките и средни предприятия в електронната търговия (е-търговията) трябва да бъде повече от 50%.

Лупеску се надява социалните услуги също да бъдат изцяло електронни. „Това са истинските предизвикателства, които трябва да приемете. Убеден съм, че креативността и потенциала на България ще са достатъчни за успешното им изпълнение“, заключи Лупеску.

Що се отнася до електронното правителство, Георги Брашнаров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании, сподели, че щом министерството на транспорта отговаря за електронното правителство, то това е „меко казано комично“. Той посочи, че, за да пожъне успех електронното, то трябва първо да имаме работещо истинско правителство. Башнаров счита, че за да има електронно правителство, то управляващите ясно трябва да заявят намерението си да работят в тази оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още