IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временна комисия ще проверява статута на летище "Божурище"

Председател на комисията ще бъде депутатът от БСП Петър Мутафчиев

11:17 | 04.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Временна комисия ще проверява статута на летище "Божурище"

Временна анкетна комисия ще направи проверка на обстоятелствата около сделката за замяната на летище "Божурище" през 2005 година, решиха  единодушно депутатите. Предложението беше направено от Красимир Велчев от ГЕРБ.

Председател на комисията ще бъде депутатът от БСП Петър Мутафчиев, гласуваха още присъстващите в пленарната зала. Той беше избран с подкрепата на депутатите от БСП, ДПС и „Атака“. Отхвърлено беше предложението на ГЕРБ комисията да бъде оглавена от техния представител Данаил Кирилов.

В комисията ще влязат осем депутати – по двама от всяка група в Народното събрание. От ГЕРБ членове са Красимир Велчев и Данаил Кирилов, от „Коалиция за България“ - Петър Мутафчиев и Георги Свиленски, от ДПС - Митхат Метин и Хюсеин Хафъзов, а „Атака” ще бъде представлявана от Гален Монев и Павел Шопов.

Комисията ще провери и процедурата по обявяването на летището за паметник на културата. Направени са два опита летището да получи такъв статут, но през 2008 година не е издадена заповед за обявяване на границите на този паметник на културата. През 2010 година пък Министерството на културата, ръководено от Вежди Рашидов, не обнародва в Държавен вестник решението за обявяването на летището за паметник на културата.

Така тази заповед е отхвърлена от Върховния административен съд – решението беше взето на 3 декември тази година.

Припомняме, че през 2005 година летище „Божурище“ е разменено за 106 апартамента. Летището обаче е част от военната ни история. Строителството му започва през 1912 година и е първото летище в България и едно от първите в Европа. По силата на Ньойския договор България не може да поддържа военна авиация, но въпреки това страната успява да запази летището.

Именно от тази писта излита и поручик Димитър Списаревски в своята последна мисия за защита на София през 1943 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още