IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Бизнес климатът у нас се подобрява

България се отлепя от дъното и вече е тръгнала по пътя на икономическия растеж, заяви икономическият министър

14:08 | 24.02.14 г. 2
<p>
	България се отлепя от дъното, заяви Драгомир Стойнев по време на посещение в текстилната фабрика &quot;Едоардо Миролио&quot; в Сливен. <em>Снимка: БТА</em></p>

България се отлепя от дъното, заяви Драгомир Стойнев по време на посещение в текстилната фабрика "Едоардо Миролио" в Сливен. Снимка: БТА

Бизнес климатът в България се подобрява, заяви днес в Сливен министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БТА.

По думите му България се отлепя от дъното и вече е тръгнала по пътя на икономическия растеж. Той посочи, че правителството е започнало акция относно намаляване на лицензионните, регистрационни и разрешителни режими, а в момента се подготвят значителни промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Целта е това да бъде един много по-съкратен и опростен закон,  който да намали бюрократичната тежест и да даде повече шанс на  инвеститорите.

Като друга стъпка на правителството в тази насока Стойнев посочи пилотните проекти за въвеждане на дуалната система, за да могат големите инвеститори да имат достъп до квалифицирана работна ръка.

Стойнев направи и коментар във връзка с казуса "Топлофикация - София" и задълженията й към НЕК. Те са над половин милиард лева и в най-скоро време трябва да се вземе решение за дейността на "Топлофикация-София", заяви министърът, цитиран от агенция "Фокус".

Според него топлофикационното дружество не е направило нищо, за да се издължи на НЕК. В същото време Стойнев определи обвиненията, че правителството върви към фалит на НЕК като "неоснователни". Дори напротив - върви се към стабилизиране на цялата система на енергетиката, допълни той. 

През първата година има възможност и за увеличение цената на въглищата, съобщи още министърът. 

"Не съм удовлетворен от начина, по който върви програмата Jeremie, коментира също Стойнев. Според него предишното управление е "наляло" един огромен ресурс в тази програма, показвайки, че усвоява средства. Той определи този подход като изключително погрешен, защото тези средства не достигат до бизнеса и концепцията е била изцяло променена.

През следващия програмен период от средствата по тази програма близо 72% ще бъдат насочени към предприемачество, експортна дейност, подобряване на производствения процес, а 25% към зелена енергия и ефективно производство.

Министърът посочи, че от управлението на правителството "Орешарски" по тази оперативна програма няма забавени средства, сключени са били договори за безвъзмездна финансова помощ за близо половин милиард лева, около 300 млн. вече са изплатени на бизнеса.

Стойнев бе на посещение в текстилната фабрика "Едоардо Миролио" в Сливен, където предстои да бъде направена инвестиция, която да осигури 200 нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
993
преди 10 години
Стойнев, какво пушиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
993
преди 10 години
Стойнев, какво пушиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още