IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК започна проверка на концесията на пристанището в Несебър

Пристанището беше отдадено на концесия с решение на МС в края на 2012 година

17:59 | 25.04.14 г.
КЗК започна проверка на концесията на пристанището в Несебър

Комисията за защита на конкуренцията е започнала процедура по проверка на решението на Министерския съвет за отдаване на концесия на пристанището в Несебър. Жалбата е подадена от сдружението с нестопанска цел „Месамбрия Понтика”.

От съобщението не става ясно какъв е срокът за произнасяне по процедурата. Проверява се съвместимостта на правителственото решение с правилата за защита на конкуренцията.

Припомняме, че пристанището беше отдадено на фирма „Видмар” в края на 2012 година. Фирмата получи пристанищния терминал за срок от 35 години, през които трябва да инвестира 2,88 млн. лева. В първите 10 години минималните инвестиции трябва да бъдат 854 хил. лева.

Броени месеци след това в Несебър започнаха протести на местните организации на рибарите. Според тях рибарите ще бъдат изгонени от терминала, защото освен обслужването на кораби, концесията предвиждала изграждането на хотел, ресторант, паркинги и търговски обекти.

Пристанището в Несебър е част от маршрута на круизните компании, които извършват плавания в Черно море. Така за няколко часа чуждестранните туристи могат да разгледат града, който е част от списъка със световното културно наследство на UNESCO.

Прогнозите на експерти в туризма сочат, че с кризата в Украйна българските пристанища ще станат по-привлекателни за круизните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още