IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EY рисува подобряваща се картина за икономиката на България

Консултантската компания очаква увеличение на износа и вътрешното потребление в страната

16:14 | 01.10.15 г. 2
EY рисува подобряваща се картина за икономиката на България

“Златно време” за еврозоната през втората половина на 2015 г.

Еврозоната остава в своето „златно време”, възползвайки се от по-ниските цени на енергията, по-конкурентния валутен курс и солидното търсене във Великобритания и САЩ, сочи есенното издание на прогнозата за еврозоната на Ernst & Young. Нещо повече, предвижда се, че едновременно с повишаващото се доверие на бизнеса, разходите за инвестиции ще се увеличат през 2016 г., стимулирайки растеж на БВП от 1,6% през тази година до 1,8% през следващата.

Потребителското търсене остава ключова движеща сила за възстановяването на еврозоната през втората половина на 2015 г. Ниските цени на петрола продължават да осигуряват ръст в доходите на домакинствата, а домакинствата от своя страна постепенно подобряват доверието си в трудовия пазар. От компанията очакват ръст на потребителските разходи от 1,7% през 2015 г. - най-високото им ниво от 2007 г. насам. С възстановяването на цените на енергията обаче темпът на растеж на потребителските разходите се очаква да отслабне до 1,4% през 2016 г. и до 1,3% средно за периода 2017-2019 г.

Системните рискове, пред които е изправена еврозоната – широкообхватна финансова криза и дефлация – намаляват, докато неотдавнашното споразумение между еврозоната и Гърция предполага подновено желание за компромис от двете страни.

През второто тримесечие на 2015 г. износът на еврозоната отбеляза най-високия годишен процент на растеж от четири години насам, възползвайки се от по-слабото евро и по-бързия растеж в САЩ и Великобритания. В прогнозата се очаква износът да отбележи ръст от 4,8% през тази година, преди да се успокои до нива от 4% през 2016 г., а след това до 3,6% през 2017 г. и до 3,4% средно през периода 2017-2019 г.

В резултат от по-устойчивото потребителско и експортно търсене нормата на печалба за фирмите от еврозоната се подобрява, като са налице знаци, че това се отразява на капиталовите разходи. Консултантите прогнозират, че общите капиталови инвестиции ще отбележат растеж от 2,4% през 2016 г., значително по-бърз темп спрямо настоящата година, преди да отбележат допълнителен ръст до 2,8% през 2017 г., а след това до 2,6% средно през периода 2017-2019 г.

От EY очакват още  държавните разходи да останат ограничени още известно време. Прогнозата за еврозоната предвижда само умерен растеж на текущите държавни разходи от около 1% на година през периода 2015-19 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 9
Internet
преди 8 години
Поредната платена предизборна публикация. Подобен "оптимизъм" при условие, че има задълбочаваща се дефлация и влошаване на бизнесклимата през септември.Смешници, смешковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
Internet
преди 8 години
Поредната платена предизборна публикация. Подобен "оптимизъм" при условие, че има задълбочаваща се дефлация и влошаване на бизнесклимата през септември.Смешници, смешковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още