IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В чужбина работят повече българи, отколкото у нас

Работещите зад граница българи са 2,5 млн., а в страната - 2,2 млн.

22:54 | 05.11.15 г. 28
В чужбина работят повече българи, отколкото у нас

Работещите в чужбина българи са 2,5 милиона, а работещите в България са 2,2 милиона, сочат данни на Института по икономика към БАН, цитирани от главния секретар на БТА Евелина Андреева по време на Единайсетата световна среща на българските медии в Атина.

Средствата, които българите са изпратили от чужбина, са 1,7 млрд. евро, предаде БТА.

Към днешна дата по данни на дипломатическите представителства на МВнР българите зад граница са 3 милиона, а според самите общности са много повече.

Между 13 и 24 хиляди българи ежегодно напускат страната през последните 4-5 години по данни на НСИ, като 55 процента от тези българи са между 20 и 29 г. Тези, които са се върнали, са само 230 хиляди за периода след 1980 г. до днешно време, посочи още Андреева.

В Единайсетата световна среща на българските медии участва и министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя съобщи, че клипът "България е мястото" е бил представен пред 150 министри на туризма по време на туристическото изложение в Лондон.

Според Ангелкова една от целите на министерството през следващите години е да утвърди страната като дестинация за високоплатени туристи.

Всички петзвездни хотели в страната имат ръст и нямат отлив, а в повечето от тях вече са налице и резервации за лятото на 2016 година, посочи още тя.

Стратегията за реклама за следващото лято е предимно чрез големи туроператорски фирми в съчетание с дигиталния онлайн маркетинг и социалните мрежи, каза Ангелкова. През идната година за туристическа реклама са предвидени около 9 млн. лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 19 rate down comment 13
stefanov76
преди 8 години
Според мене това е долен опит за манипулация на населението да емигрира! Ако за последните 5 години по 15-20 хиляди емигрирали, и това прави около 100 хиляди! Ако на година емигрират толкова, значи от 1990та до сега прави 500 хиляди!!!!!! Какви да тези 3 милиона или някой в Москва си плаща да засажда в главите на хората че в България не е хубаво да се живее? Най лесната работа да спечелиш една територия е да я изпразниш от населението и било то с война или пропаганда!!!! Писна ми да чета анти-Българска пропаганда с населението и емиграцията!!! Да не си мислите че в чужбина много обичат емигранти????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 8
FNM
преди 8 години
За пореден път БАН показват, че са смешна организация на държавна хранилка. В края на 80-те години населението на България беше около 8,8 млн., а сега е 7,2 млн. Т.е. намаляло е с 1,6 млн. Намалението обаче не се дължи само на емиграцията, но и на ниска раждаемост и висока смъртност ("културата" на живот на много българи е ужасяващо ниска, ама това е личен проблем на съответния индивид/и). Дори и да предположим, че 2/3 от това намаление се дължи на емиграция през последните 25 години (дела вероятно е далеч по-малък), то не виждам как от БАН решиха, че в чужбина работят 2,5 млн. българи?!? Сред емиграните има и деца от една страна, а от друга - тези които са се сдобили с деца след като са емигрирали, техните децата в повечето случаи едва ли са навършили възраст за да работят вече. А и да не забравяме, че емигрантите също умират, а не живеят вечно (ако някой си мисли така :)). А пък, емиграните по социалистическо време не бяха многобройна общност, за да могат да объркат горните сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 34 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Сега следващата стъпка на управляващите е да обложат с данъци работещите в чужбина.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------и работещите в чужбина като ше си го преместят от единия крачол та в другия ..... :)) Но виж може би ще обложат с данъци и чужденците работещи в чужбина ако им върже ако не то здрваве да е ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 43 rate down comment 1
hex
преди 8 години
Единайста световна среща на българските медии в ................. Атина!Това е много родолюбиво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 1
hex
преди 8 години
Сега следващата стъпка на управляващите е да обложат с данъци работещите в чужбина. Това изследване е поръчано на БАН именно с тази цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 6
scott
преди 8 години
и правилно!То у нас, нема смисъл да се работи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 59 rate down comment 4
verimg
преди 8 години
Абсолютни глупости в тази стъкмистика. Имам приятел, който от една година работи в чужбина. Децата му вкъщи разговарят вече на чужд език предимно. Тази година няма да си идват за коледа. Други познати, кой от пет, кой от 15 години - и те така, дойдоха си един два пъти , видяха, че е зле. Вече не се и чуваме. Децата им ще имат смътен спомен за България, а внуците им никакъв. Не ги виня - трудно се държи българският дух в чужбина, че дори и в България. Но тези хора общо взето нямат общо с България. Това не са гурбетчии, а ново население в сащ,канада и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
ааааа ето кацнахте на моя, къде е fona, bigmamscandala Стоянчо и онея дет ми викаха, че съм 12 годишен *** и да ме блокирали ..... :))) Те гьотферените не виждат тази картина която се опитвам да им обясня, но иначе съм бил *** .... еееми добрем, Америката като е господар е така, тя Империята размива държави и хората си напускат домовете, защото наще политици правят вувузели на Империята еееееми, а да видиме колко ше издържим на края ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
redcretin
преди 8 години
Сега сте ишлемето. И то от 20 години насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Междувременно ще разпердушинят държавата ни. :)))) Толкова са смешни с участията си в разни ритуали на разни западни "тайни" и не толкова общества! Суета суета! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още