IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В чужбина работят повече българи, отколкото у нас

Работещите зад граница българи са 2,5 млн., а в страната - 2,2 млн.

22:54 | 05.11.15 г. 28
В чужбина работят повече българи, отколкото у нас

Работещите в чужбина българи са 2,5 милиона, а работещите в България са 2,2 милиона, сочат данни на Института по икономика към БАН, цитирани от главния секретар на БТА Евелина Андреева по време на Единайсетата световна среща на българските медии в Атина.

Средствата, които българите са изпратили от чужбина, са 1,7 млрд. евро, предаде БТА.

Към днешна дата по данни на дипломатическите представителства на МВнР българите зад граница са 3 милиона, а според самите общности са много повече.

Между 13 и 24 хиляди българи ежегодно напускат страната през последните 4-5 години по данни на НСИ, като 55 процента от тези българи са между 20 и 29 г. Тези, които са се върнали, са само 230 хиляди за периода след 1980 г. до днешно време, посочи още Андреева.

В Единайсетата световна среща на българските медии участва и министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя съобщи, че клипът "България е мястото" е бил представен пред 150 министри на туризма по време на туристическото изложение в Лондон.

Според Ангелкова една от целите на министерството през следващите години е да утвърди страната като дестинация за високоплатени туристи.

Всички петзвездни хотели в страната имат ръст и нямат отлив, а в повечето от тях вече са налице и резервации за лятото на 2016 година, посочи още тя.

Стратегията за реклама за следващото лято е предимно чрез големи туроператорски фирми в съчетание с дигиталния онлайн маркетинг и социалните мрежи, каза Ангелкова. През идната година за туристическа реклама са предвидени около 9 млн. лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 46 rate down comment 1
trendline
преди 8 години
По-коректния показател е % на заетите в трудоспособна възраст. Ами на 2,5 млн. българи не им понесе псевдодемокрацията по нашенски.Страхо, тя палачинката се обръща на известно време и местните феодали са богати само сега. Още повече като гледам наследниците им, които не могат да печелят сами а само да харчат, надали ще задържат богатството за дълги години. Хоризонта им е само да трупат за децата и внуците си а за принадлежност към обществото не им минава през ума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Отдавна сме "грантова" икономика. Дори "вечните подизпълнители" /във всяка област/ с които сме известни на запад вече не ни приляга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
......а безработицата у нас /официалната/ все си стои на високи нива. при това неофициалната безработица е много по висока! . А има хора които още твърдят че произвеждаме, че имаме икономика!? Правителствата отчитат успехи в борбата срещу безработицата принуждавайки все повече българи да бягат... да буквално бягат от България. Щели да внасят кадри от чужбина моля ви се ....местния "елит" ..ха ха ха, ако можеха да прочетат ужаса в очите на бягащите от мизерията африканци само при споменаването на името България! Тия хора /местните феодали/ живеят в паралелна реалност! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 18
studioaa
преди 8 години
Според мен предоставените числа в доклада на БАН не са коректни. Според статията България разполага с работна сила от 4.7 милиона работещи заедно с 400 хил. безработни това прави 5.1 милиона. Според базата данни на Световната Банка работната сила у нас е била към 4.4 милиона през 1985г, а това е абсолютния максимум достигнат някога в историята ни и от тогава има само намаляване Сега да считаме, че в последните 25 години 2.5 милиона българи са имигрирали е просто смешно при положение, че НСИ ни казва за 20-30 хил. имигранти средно на година. БАН прави фундаментална грешка в сметките и тя е, че наследниците на българските имигранти в чужбина са също българи, а това напълно погрешно. Освен, че тези деца не говорят български в повечето случай и такова твърдение е същото като да се каже, че американските преселници са англичани, защото дядо им е бил. Почти няма инстински българи, които са родени и живеят в чужбина, децата на българите в чужбина са чужденци, а не българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още