IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова държавна структура ще отговаря за електронното управление

Създава се и специално държавно предприятие, което ще действа като национален център в областта на електронното управление

12:53 | 16.06.16 г. 2
Нова държавна структура ще отговаря за електронното управление

Парламентът окончателно одобри създаването на държавна агенция "Електронно управление" и Държавно предприятие "Единен системен оператор" с приети на второ четене промени в Закона за електронното управление.

Промените в закона, с които се създава агенцията, бяха предложени от Министерския съвет през октомври. Текстовете получиха одобрението на кабинета в края на същия месец, когато бяха внесени в Народното събрание.

Агенцията ще е към Министерския съвет. Тя ще се ръководи и представлява от председател, който ще се определя с решение на правителството за срок пет години. В 10-дневен срок след назначаването си председателят трябва да публикува на сайта на агенцията концепцията си за развитие на електронното управление и за осигуряване на приемственост и устойчивост на държавната политика в тази сфера, съобщава БТА.

Председателят на агенцията трябва да създаде и поддържа публичен електронен регистър на проектите и дейностите в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии в администрациите.

Агенцията ще координира приемането и прилагането на държавни стандарти в областта на електронното управление. Всички проекти на нормативни актове, които регулират отношения, свързани с електронното управление, ще трябва да се съгласуват задължително с новата институция.

Държавното предприятие "Единен системен оператор" ще подпомага дейността на председателя на новата агенция. Предприятието ще работи като информационен контактен център за обслужване на гражданите и бизнеса в областта на електронно управление, както и като национален център за действие при инциденти, свързани с информационната сигурност.

Предприятието ще изгражда и поддържа Национален портал за пространствени данни, чрез който ще се осъществява връзката с геопортала на инфраструктурата за пространствена информация на Европейската общност (INSPIRE).

В началото на обсъждането на текстовете в пленарната зала Димитър Горов от БСП лява България заяви, че депутатите от групата ще се въздържат по всички текстове от закона. След приемането на промените Павел Христов от ГЕРБ каза, че с това се създадат реални условия за въвеждане на електронно управление.

За последните 10 години България е дала над 2 млрд. лева за електронно управление, коментира депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев при гласуването. С промените ще се сложи край на изтичането на държавни средства, като ще има яснота и за това кой носи отговорност за случващото се в електронното управление, коментира той, цитиран от БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
"За последните 10 години България е дала над 2 млрд. лева за електронно управление" - а резултат НУЛА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още