IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо „Планът Юнкер“ може да не проработи в България

Заради пропуски в Закона за ПЧП трудно ще се стимулират частните инвестиции в проектите, посочва в анализ за Investor.bg консултантът д-р Александър Трифонов

14:22 | 13.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

„Като се има предвид темпа на работа на този фонд мениджър, не може да се очаква прогрес в усвояването на средства по Плана "Юнкер“, убеден е експертът.

Той е на мнение, че след като България отказа прилагането на чл.36 на глава ІІІ „Териториално развитие“ на Регламент 1303/2013 „ Интегрирани териториални инвестиции“ при подписване на Споразумението за партньорство за периода 2014-2020 г., това ще затрудни структуирането на финансовите източници, за да се спази принципа на EFSI за допълняемост от средства на оперативните програми.

„Това е недалновидно решение на правителството, чиято цел е да скрие некомпетентността и липсата на квалификация на управляващите органи на оперативните програми“, заявява Трифонов.

Малко история

В края на 2014 г. България кандидатства за финансиране по „Плана Юнкер" с 18 проекта на стойност над 3,5 млрд. евро. основно в областта на инфраструктурата. На 13 април миналата година надеждите се изпариха, като евентуално шансовете са да получим едва 38 млн. евро, при това по съвместен проект с Гърция – за изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни, което би позволило България да получава природен газ, който ще се доставя до Солун по вода.

Не бяха одобрени за финансиране предложените проекти за пътища – за направленията София – Калотина, София – Видин, София през Велико Търново до Русе, които са ключови транзитни европейски коридори в България, но те няма как да генерират приходи.

Примери за одобрени проекти за финансиране от EFSI

Във Великобритания е изградена болница в гр. Бирмигнам. Вид на договора – ПЧП – участие на правителството. Общият бюджет е 350 млн. евро, като от ЕИБ са получени 120 млн. евро чрез дългосрочен заем от 30 години.

В Дания  ще се използват 58 млн. евро за наука, като се инвестира в научни изследвания, развитие и иновации в хай-тек решения за телекомуникационни спътници, радари, необходими за гражданската сигурност, и наблюдения в съответствие със стратегията Европа 2020. От EFSI се вземат 28 млн. евро. Изпълнител на проекта е частната фирма „Terma space and radar technology”.

В Холандия ще използват от EFSI 100 млн. евро, част от общия бюджет от 234 млн. евро, за разширяване на магистрала близо до Алмере, част от европейската TEN-T мрежа. Вид на договора – DBFOM, като изпълнителят се избира чрез тръжна процедура „състезателен диалог“.

В Холандия и Швеция ще се използват средства на EFSI в размер на 125 млн. евро, които ще допълнят общия бюджет от 252,11 млн. евро, за проект за цифровизация. С парите ще се постигне 100% покритие на 4G на територията на двете страни. Правителството на Холандия осигурява 73,750 млн. евро, а кабинетът на Швеция – 51,250 млн. евро. Изпълнител на проекта е частната компания TELE2 AB, която е един от водещите европейски мобилни оператори с 14 млн. клиенти в девет страни.

Гърция финансира проект в хранителната промишленост, като чрез EFSI (15 млн. евро) са одобрени нови марки месни и млечни продукти, създадени при прилагане на научно-изследователска и развойна дейност. Общият бюджет е 30,87 млн. евро, а изпълнител е частната компания CRETA FARM INDUSTRIAL AND COMMERCIAL CO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още