IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от българите са „мобилни европейци“

Най-европеизираните българи са хора от малцинствата, твърдят социолозите от АФИС

19:37 | 02.04.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Всъщност става дума за недостиг на труд не изобщо, а на евтин труд, който би бил запълнен при по-добро заплащане.

Въпросът е, дали освен дърветата, нашето общество вижда гората. 9% повече работещи при прочие равни условия означава добавка към БВП в размер на 9,7 млрд. лв. За сравнение, често цитираните репатрирани доходи на емигранти възлизат само на 2,4 млрд. лв. за 2018 г. Също за сравнение, сумата, необходима за връщане на необлагаемия минимум, е около 2 млрд. лв.

Целият бюджет за социално подпомагане, около който наскоро имаше остри сблъсъци, представлява около 3,5 % от държавния, т.е. едва около 1,5 млрд. лв. А 42% от пълнолетното население, представлява 2,5 милиона души – число, доста близко до целия трудов потенциал в момента (3,2 млн.), и едно увеличение на демографския потенциал с около 80%.

При какви условия „европеизираните българи“ биха избрали да работят отново в България?  Първият фактор е цената на труда.

Ето как запитаните отговарят на въпроса „Според Вас, колко би трябвало да заработва месечно българският емигрант в Европа у нас, за да се върне за постоянно в България“:

Поне 1000 лв. 16,5%

Поне 1500 лв. 34,1%

Поне 2000 лв. 28,6%

Поне 2500 лв. 13,2%

Повече от 3000 лв. 4,4%

Не би се върнал само заради по-високи доходи 3,3%.

Удвояване на заплатите в обозримо бъдеще би увеличило предлагането на труд в страната, максимум до около 4 млн. души (колкото беше през 1989 г.). Когато работодатели твърдят, че има недостиг на евтина работна ръка, с отсъствието си работниците казват същото по друг начин – има излишък на неефективно инвестирани капитали, които биха се изчерпили, ако реално компенсират труда.

Що се отнася до останалите фактори, влияещи на емиграцията, те по-скоро я отслабват.

Запитани „Какво Ви показва вашият опит и този на вашите роднини: Нашият гражданин получава ли за еднакъв труд еднакво заплащане с това на европейските гражданин?“, 81% отговарят, „по-често получават по-малко“. 14% отговарят, че „най-често няма разлика“, а само 2% – че „по-често получават повече“.

Като се премества в друга страна, индивидът губи огромен дял от своя социален капитал – статус, контакти, възможност да отстоява интересите си на местен език, членство в профсъюзи, семейна подкрепа и т.н. Той по-същество е дискриминиран и затова има по-малка възможност да „се пазари“ за по-добра цена на своята работна сила. Именно този дъмпинг на цената на труда го прави привлекателен за работодателя в страната приемник.

Към това трябва да прибавим и невъзможността емигрантите да ползват собственото жилище. Наемите отнемат между 20% и 40% от техния разполагаем доход в страната приемник.

Коментарът е въз основа на данни от национално проучване на общественото мнение, осъществено от Агенция АФИС в периода 22-26 март 2019 г. Интервюирани пряко „лице в лице“ в техните домове са 1010 лица в 101 гнезда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
kbderror
преди 5 години
Надя,поздравления,невероятна статия. Най сетне някой да обясни задълбочено в сериозна медия нещата,щото ми писна от постановки как трябва да се внасят кадри и т.н. да не задълбавам. Когато се заплаща достойно труда на хората проблема ще се реши на 80%, HR тъпотийте за студенти не работят когато населението само преживява,вместо да се чувства добре. Няма к'во да обяснявам, че е доста дълго..... те нещата са ясни на който трябва, въпроса е к'во се прави да се оправи ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
xapoznai
преди 5 години
Данните са интересни, но можем да ги допълним с тези от други статии. Например като тази за годишния приток на емигранти към Германия, които са нужни на бизнеса там и перспективите и заплатите, които се предлагат там.Така ще получим крайния резултат - повишаването на възнагражденията у нас няма как да бъде спряно. Картелът в КРИБ и БСК се разпада при това с бързи темпове. Отсъствието или присъствието на синдикатите у нас вече също не е фактор. Хората на бариерата дето чакат на опашка също ги няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
интересно....с много данни за размисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още