IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата се самосезира след доклада за „Автомагистрали”

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице

15:29 | 03.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив АПИ</em></p>

Снимка: Архив АПИ

Софийската градска прокуратура се самосезира след доклада на Сметната палата за обществените поръчки, възлагани на „Автомагистрали” ЕАД. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в „Автомагистрали“.

В периода от 1 юни 2016 г. до 31 декември 2020 г. в София умишлено не са били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието, се посочва на сайта на държавното обвинение.

Разследването е възложено на Национална следствена служба. Предстои да бъдат извършени всички възможни процесуално-следствени действия.

Делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура.

Докладът на Сметната палата показа, че "Автомагистрали" не разходва ефективно публичните средства.

Независимата одитна институция провери дейността на дружеството за периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 г. най-вече при изпълнението на обществените поръчки.

През одитирания период "Автомагистрали" изпълнява 14 договора за обществени поръчки на обща стойност над 3,768 млрд. лв. без ДДС, 12 от които са сключени с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), и два - с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).

От тези договори за период от пет години шест са сключени, без да се изисква провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка (т.нар "in house" възлагане).

Едно от условията за подобно възлагане е дружеството, което получава договорите, да е доказало, че разполага с необходимите ресурси и капацитет за изпълнение на възложените дейности. "Автомагистрали" обаче са възложили договорите на подизпълнители при липса на публичност, без ясни критерии и проверка за свързаност между ръководството и служителите и лицата, които трябва да изпълнят дейностите. Според независимата одитна институция не е осигурена достатъчна конкуренция при извършване на подбора и така се поражда риск от концентрация на възлагани дейности и публични средства в ограничен кръг трети лица.

Ден преди доклада на Сметната палата регионалният министър Виолета Комитова съобщи, че "Автомагистрали" са платили авансово 182 млн. лева на външни фирми, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено.

Днес председателят на Сметната палата Цветан Цветков разкри, че "Автомагистрали" са разполагали с около 220 души персонал към момента на сключване на договора, но не са имали хора на длъжности, свързани със строителството. Това по думите му не е нарушение, но на практика се е получило заобикаляне на закона, тъй като към датата на сключване на договори и впоследствие при изпълнение на тези договори "Автомагистрали" не е разполагало с необходимия персонал и с необходимата техника.

Цветан Цветков уточни, че това е първият одит, който се прави на "Автомагистрали" ЕАД. Сметната палата редовно е одитирала АПИ и са се доказвали корупционни практики в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още