IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Установени са още 43 случая с индийския вариант на COVID у нас

Това са половината от анализираните клинични проби

17:23 | 07.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Paul YeungBloomberg</em></p>

Снимка: Paul YeungBloomberg

Нови 43 случая на Делта вариант на коронавируса, известен като индийски вариант, и един случай на Бета вариант, известен като южноафрикански, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) чрез целогеномно секвениране. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.

Анализирани са общо 95 клинични проби, при 93 от тях се установиха вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве. От тях: 49 (51.6%) са B.1.1.7 Алфа (британски), 43 (45.3%) са B.1.617.2 Делта (индийски) и 1 (1.1%) е B.1.351 Бета (южноафрикански). 

Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 1-25 юни 2021 г. и са от 14 области на страната.

Най-много случаи на индийския вариант са засечени в София-град - 33. Следват София-област - 4 и Плевен - 2, Варна - 1, Кюстендил - 1, Перник- 1 и Видин - 1. Положителната проба на южноафриканския вариант също е от София.

Повечето заразени с Делта варианта - 25, се лекуват в домашни условия. В болница са настанени 7 души, 8 са излекувани, а трима са починали.

В края на юни Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) чрез целогеномно секвениране установи седем случая на Делта вариант и един случай на Бета вариант в България.

Очаква се утре (8 юли) служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров да представи План за действие при нова вълна от COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
соляркин , ти нали си ваксиниран вече ... хората са си мрели и ше си *** , това е законът на живота , с твойта ваксина нема да си вечен ... и стига си тролил , че вече и да те напопържам немам желание ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Е той е антиваксър нищо няма да представи ще остави да си *** хората ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още