IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според икономисти таванът на лихвите по кредитите ще развие сивия пазар*

Това била популистка крачка, която сама по себе си няма да даде резултат, твърдят експертите

11:11 | 02.04.14 г. 2
Според икономисти таванът на лихвите по кредитите ще развие сивия пазар*

"Лимитите на цените на определени продукти не вършат работа на който и да е пазар", коментира финансистът  Емил Хърсев пред Нова телевизия по повод решението на парламента да се сложи лимит на лихвите, дължими на банки и кредитни институции при взимане на кредит. Ограничението се отнася и за малки заеми до 400 лева.

При промените на Закона за потребителския кредит по предложение на социалиста Георги Кадиев депутатите решиха, че годишният процент на разходите не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството. По разчетите на Кадиев това означава, че разходите по кредитите на година не могат да бъдат повече от 50,5% от изтеглената сума.

„Или таванът ще е твърде висок и тогава все едно го няма, или наистина ще въведе ограничение, което няма да е в интерес на кредитора и тогава продуктът ще изчезне. Ако някой сложи таван на месото – 4 лв., месо няма да има“, даде пример Хърсев.

Това е изолирана популистка крачка, която сама по себе си няма да даде резултат, а ограничението може да се заобиколи, заяви  Васил Кендов, председател на Асоциацията на банковите клиенти. Той посочи, че миналата година е отбелязан ръст на бързото кредитиране от 35 – 40%, въпреки репортажите и предупрежденията, че лихвите са много високи. Сега хората ще продължат да търсят такива кредити, а фирмите, които ги предлагат, ще минат в сивата икономика, предупреди той.

Според адвокат Светослав Димитров, за да има таван, той трябва да е икономически обоснован. При бързите кредити, където рискът е огромен, този таван няма как да се работи. За да се определи лимит, първо трябваше да се говори с потребители и с бизнеса, препоръча Димитров. И според него има риск част от сектора да мине на „сиво“.

Хърсев заяви, че около 20% от получателите на бързи кредити никога не са си мислили да ги връщат. Едно е обезпечен кредит, друго – необезпечен, допълни той.

Експертите отрекоха до тях да е стигнала информацията, че фирми са събрали 5 млн. лв. за подкуп за депутати, за да гласуват срещу тавана.

Васил Кендов коментира още един въпрос - нормативните промени предвиждат използването на индексите SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR при определянето на лихвите по ипотеките.

"Преди кризата, когато икономиката работеше, EURIBOR беше стигнал 4 – 5%. Когато го включите на сегашната ниска стойност, след години при повишаване на индекса лихвите ще се повишат", прогнозира той. Освен това законодателят дава възможност пак да има неясно формиране на лихви, като банките комбинират различни индекси, твърди Кендов. Емил Хърсев обаче посочи, че изискването за обективна база при определянето на лихвите е една от смислените промени в закона.

Той допълни, че пазарът в България е бил изкривен преди години, когато „куп чуждестранни банки влязоха, без всякаква мисъл за това как ще се развива този пазар, който за тях е периферен“. Ако със законовите промени отпаднат част от сега събираните такси, общата цена на кредита няма да се измени – част от таксите ще отидат в общата цена, каза Хърсев.

Кендов коментира, че конкуренцията сваля цените – ако потребителят може свободно да отиде от една банка в друга, проблемите ще се изчистят. В момента това се ограничава от различни такси при искането на рефинансиране. Сега около 65% от хората не искат да чуят за кредит, а според отчета на БНБ потребителското кредитиране намалява през януари и февруари. За кого правим тези промени, попита той.

Светослав Димитров заяви, че когато говорим за промяна на режимите, те трябва да са съобразени с реалността.

Промените в Закона за потребителския кредит ще засегнат най-много хората в лошо материално положение, които най-често прибягват до бързи заеми, коментира пред  bTV директорът „Корпоративни отношения” във фирма за бързи кредити Ина Илиева. „Когато лихвите са ниски, ще бъдат засегнати основно хората с по-ниски доходи – те няма да получават лесно пари. За да минимизират риска, кредиторите ще отпускат по-трудно”, обясни тя.

Депутатът от БСП Георги Кадиев заяви: „за хората, които са в лошо материално положение и не са обезпечени, бързите кредити са като наркотик. След много срещи с пострадали хора най-накрая решиха да направят нещо”, коментира Кадиев.

„Така е, затягат се нещата, искат се поръчители, вече отпускането на кредит няма да става онлайн за секунди. В България обаче са влезли арабски фондове, които са инвестирали във фирми за бързи кредити, а не в индустрия. Защо те да печелят на гърба на бедните български граждани”, попита депутатът.

*Новината е допълнена в 11.49 ч. с мненията на Ина Илиева и Георги Кадиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
продължение:8 deant до: deant преди 51 минутиИ друго ако някои потребител е достатъчно ***, че УМИШЛЕНО да вземе бърз нерегулиран заем от ЧЕРНИЯ сектор - тогава няма спасение! *** си е ***. Ние трябва да мислим и защитим малко по интелигентния индивид!с тъпотията човешка е трудно да се борим, но с алчността е задължително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
от друга статия7 deant до: Ани Василевапреди 52 минутиПълни глупости! Колкото по-малко хора вземат бързи кредити - толкова по добре!!! Тези кредити не само, че не засилват икономиката - напротив спъват я! А тоя аргумент - ми щели да "минат в сивия или черния сектор" - ми как няма да минат бе!!! ая орда от държавни служители за какво е? Нали точно те трябва да борят сивия и черен сектор. Ама не е така. Сивия сектор не е бил заплашван от времето на прехода! Ако има контрол и санкции, сивия и черния сектор ще е минимум и тея изедници няма да имат избор освен да се подчинят на правилата! Моля мислете като давате аргументи!---господата "икономисти" да си гледат работата. Знаем, че са свикнали да работят без правила и регулации. Боли ги шпека щото знаят, че те никога няма да вземат такъв кредит и най-вероятно директно или индиректно работят за институция, която има подобен бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още