IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Подкрепата на ЕЦБ за Испания ще е критична

Евентуална испанска криза не само ще пресуши европейския спасителен фонд, но вероятно той няма да се окаже достатъчен, смята главеният икономист на банката

12:43 | 30.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Citigroup: Подкрепата на ЕЦБ за Испания ще е критична

Може да се наложи Европейската централна банка (ЕЦБ) да придобие испански правителствени облигации, както и да подкрепи испанските банки, ако страната изпадне в финансово затруднение, казва Уилям Бойтер, главен икономист на Citigroup Inc., цитиран от Bloomberg.

„В момента, в който Испания наистина има нужда от помощ, подкрепата на Европейската централна банка ще е критична“, казва Бойтер. По думите му евентуална испанска криза не само ще „пресуши ресурсите“, предоставени от европейските правителства през май, но „вероятно те няма да се окажат достатъчни“.

Цената на испанските облигации достигна рекордно ниски стойности в понеделник, след като приемането на спасителния пакет за Ирландия не успя да спре разпространението на дълговата криза в еврозоната. След като миналата седмица ЕЦБ купи най-голямото количество европейски облигации за последните два месеца, стратегията на банката беше разкритикувана от някои икономисти и банкери, според които подобна политика подкопава независимостта на институцията.

Доходността по 10-годишните испански ДЦК се повиши с 25 базисни пункта до 5,42% вчера, докато цената за застраховането на португалския дълг нарасна до рекордни нива. Испанският финансов министър Елена Салгадо заяви в понеделник, че страната й няма планове да иска помощ.

Докато лидерите на ЕС се опитват да овладеят паниката на пазарите, вниманието отново се насочва към ЕЦБ. Централната банка предприе безпрецедентна стъпка през май, като започна да изкупува правителствени облигации на страни от еврозоната - част от по-широки действия за спасяване на еврото. Програмата има за цел да нормализира функционирането на облигационните пазари. Според председателя на Bundesbank Аксел Вебер обаче за момента няма доказателства, че политиката е успешна. На 19 ноември той отново заяви, че рано или късно програмата трябва да бъде прекратена.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише ще обяви новите планове на банката след следващото заседание на финансовата институция на 2 декември. Миналата седмица ЕЦБ купи правителствени облигации за 1,3 млрд. евро – най-голямото придобиване от септември, с което ЕЦБ вече притежава облигации за 67 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
sashev
преди 13 години
Не ги мисли от Ситигруп. Това е голяма банка и помощта от държавата не е безвъзмездна. За разлика от ЕЦБ, ФЕД действа много по-бързо и по-разумно. Знам, че повечето от Вас са на точно обратното мнение, прилагайки доводи от рода на - инфлация, обезценка на дълга на САЩ, обезценка на долара и т. нат...Но в момента опасността е по-скоро от дефлационна спирала и липса на ликвидност, отколкото от инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
toto
преди 13 години
Хе хе СитиГруп как не ги е срам да се изказват толкоз компетентно по тез въпроси!!Да си видят собствените обезценени хартийки спасени от държават и тогава да ми говорят за Испания - заради техните глупости, цели държави фалираха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още