IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиката и данъчните измами са основните теми на срещата на ЕС на 22 май

Отделните държави-членки са изправени пред сходни предизвикателства и можем да се справим с тях по-добре, ако действаме заедно, твърди председателят на ЕК

13:13 | 09.05.13 г. 4
Енергетиката и данъчните измами са основните теми на срещата на ЕС на 22 май

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изпрати писмо до лидерите на държавите-членки на Европейския съюз, в което определя двете важни теми за срещата им на високо равнище, насрочена за 22 май в Брюксел - енергетиката и данъчните измами, съобщи телевизия Bulgaria On Air.

„Въпреки че енергийният микс се различава значително при отделните държави членки, те всички са изправени пред сходни предизвикателства. С тях можем да се справим по-добре, ако действаме заедно“, отбелязва Барозу.

По думите му цените на енергията са много различни в отделните части на ЕС, тъй като пазарът е разпокъсан.

Неизползването на потенциала на енергийната ефективност означава, че предприятията и потребителите плащат повече, отколкото е нужно, за доставената им енергия.

Като втори въпрос от изключителна важност Барозу очертава данъчните измами и укриването на данъци. "Във време на фискална консолидация държавите-членки не извличат максимална полза от данъчните приходи", констатират председателят на ЕК в писмото.

Според Барозу е необходимо държавите-членки да вземат решения по внесените в Съвета ключови предложения като например Директивата относно данъчното облагане на доходите от спестявания и да използват по-интензивно вече въведените инструменти на политиката, включително да изпълнят амбициозно плана за действие на Комисията за засилване на борбата с данъчните измами и укриването на данъци.

В годината, посветена на гражданите, Европейската комисия направи 12 предложения, чрез които да помогне на европейците да се възползват по-ефективно от правата си в ЕС. Целта е да се улесни търсенето на работа в страните от Съюза чрез намаляване на бюрократичните формалности и да се гарантира по-активно участие в неговия демократичен живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
осен "тези" които имаме досега, сега ще ни въведат допълнително нови!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Хич не е ужас.Няма да са по-лоши от сега съществуващите и в сила тайни клаузи по руските договори.За България е от жизненоважно решение ЕС да дефинира и въведе нов енергиен пакт, който да регулира лошите търговски практики и по този начин да ни избави от смъртоносната руска захапка и изнудване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ша вземат да измислят някой европейски правила - Ужас ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Сега разбирам защо Р. Овч., П. Димитров и Г. Първанов се покриха.Много актуална тема специално за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още