IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Люксембург ще свали банковата тайна и за компаниите

Банковият сектор на Великото херцогство е 22 пъти по-голям от брутния вътрешен продукт на страната

10:27 | 30.04.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Правителството иска да промени образа на Великото херцогство като водещ данъчен рай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Правителството иска да промени образа на Великото херцогство като водещ данъчен рай. Снимка: Ройтерс

Люксембург е готов да сподели поверителната в момента информация за банкови сметки на мултинационални компании като част от усилията си да промени образа на Великото херцогство като водещ данъчен рай, пише в свой материал Financial Times.

Под натиска на обновената глобалната акция срещу данъчните измами и избягването на данъци финансовият министър Люк Фриден заяви, че Люксембург е готов да разшири броя на сметките, обхванати от новото споразумение за обмен на информацията със САЩ и Европейския съюз (ЕС), за да се включат в него и компании от световен мащаб. Споразуменията, договорени през този месец, обхващат в момента само отделни данъкоплатци.

Този ход демонстрира решимостта на Люксембург да промени напълно своята репутация като столица на ЕС за международните укриватели на данъци.

Банковият сектор на Великото херцогство разполага с близо 3 трлн. евро в активи - цифра, която е 22 пъти по-голяма от брутния вътрешен продукт на малката държава.

Обемът на преките чуждестранни инвестиции в Люксембург възлиза на 2,28 трлн. долара за миналата година, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), базираната в Париж група от страни, чиято цел е да насърчава растежа  благодарение на дейността на глобалните фондове и мултинационални компании като Amazon и Skype на Microsoft. От тях обаче едва 122 млрд. долара са били инжектирани в реалната икономика, смятат експертите на ОИСР.

Статуът на Люксембург като данъчен рай се сблъска с нежелано внимание миналия месец, след като финансовите министри от еврозоната принудиха притежателите на високи сметки в кипърски банки да поемат големи загуби, позовавайки се на големия размер на банките спрямо реалната икономика и огромния брой на чуждестранните вложители. Скандалът във Франция, заради който бивш бюджетен министър, отговарящ за борбата с данъчните измами, призна, че е притежавал тайна сметка в швейцарска банка, също усили натиска върху Люксембург.

В момент на откровение премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер обяви, че неговото правителство ще вдигне правилата за банковата тайна за физически лица през 2015 г. - в съответствие с дълго дискутираното предложение на ЕС, но подчерта, че новият план няма да повлияе на мултинационалните компании.

Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
интересен филм по темата:Fluchtburg Liechtenstein / Крепостта-убежище Лихтенщайн (2009)от колибка точка ком
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
edlund
преди 11 години
Haven на български се превежда като "убежище" или "пристанище". Heaven се превежда като "рай".Вие в тази статия очевидно сте превеждали от английски "Tax haven". Аз бих го превел като "офшорна зона", или ако искам да съм буквален, като "данъчно убежище". В никакъв случай обаче като "данъчен рай".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още