IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Ангела Меркел може да се окаже неочакваният спасител на Гърция

Заплахата от сближаване на Гърция с Русия се оказва по-сериозна от икономическите последствия при Grexit

12:22 | 27.05.15 г. 49
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Eurasia Group продължава с коментара си:Ако Гърция излезе от еврозоната, не трябва да се допуска тя да се превърне в провалена държава, което ще доведе до граждански безредици и ще позволи засилване на руското влияние. От друга страна, усилията да се улесни евентуален изход чрез ратифициране на връщането й към националната валута (и дори оставяне на възможността за повторно присъединяване към еврозоната по нови валутни курсове) ще доведе до отслабване на юридическия и институционален ред, който лежи в основата на наблюдението, координацията и спасителните механизми на еврозоната. Това ще окуражи и евроскептиците в ключовите страни. ЕС и най-вече Германия ще трябва да ходят по много тънко въже, за да спасят Гърция от самата себе си и в същото време да спасят еврозоната от Гърция“.

През март министърът на отбраната Панос Каменос (член на малкия коалиционен партньор „Независими гърци“) заплаши да „наводни“ Европа с мигранти, ако не се постигне споразумение по спасителния заем. Той добави, че „по-лошото за Берлин е, ако в тази вълна от милиони икономически мигранти има и джихадисти от ИДИЛ“.

Въпреки грозната заплаха на Каменос в нея има и зрънце истина – ако Гърция отново се изправи пред тежка рецесия, болезнена смяна на валута и бум на социални и политически вълнения, тя може да се окаже неспоспобна или нежелаеща да контролира растящия поток от мигранти, които пристигат в Европа през южната ѝ граница.

Според хуманитарната новинарска агенция IRIN 27 000 бежанци и търсещи убежище са пристигнали в Гърция само за първите четири месеца от 2015 г. Това е пет пъти повече от същия период през миналата година. Половината от тази бройка са пристигнали в станата през април, основно през множеството острови на страната. По-голямата част несъмнено търсят безопасност и по-добър живот, но коментарът на Каменос за ИДИЛ не е останал незабелязан в Берлин.

Подобни проблеми са предизвиквали малки кризи в Европа и преди – през 2011 г. по време на кризата с еврото Италия издаде хиляди паневропейски шенгенски визи на мигранти, карайки Франция да заплаши да спре системата. Ако има значителен срив на гръцкия социален и политически ред, ситуацията може да се окаже още по-лоша.

Цената за подкрепа на Гърция кара много германци (и европейците като цяло) да се притесняват. Но това може да се окаже цена, която си струва, ако Гърция представлява действителен риск за сигурността на Берлин – дори ако икономиката на Германия вече не се повлиява от случващото се в Атина.

Германия събра около 1 трлн. евро от данъчни приходи през миналата година. Ерик Дор от IESEG School of Management изчислява, че общата експозиция на федералната република към Гърция може да достигне малко над 70 млрд. евро от двата спасителни заема и други скрити заеми. Което всъщност е 7% от годишните приходи или по-малко от 2% от брутния вътрешен продукт на Германия.

Ако се разпредели целият принос на Германия по петте години от предоставянето на спасителния заем, то той е по-малко от половин процент от производството на страната за целия период. Ако обаче някоя от опасностите по сигурността наистина се сбъдне, на страната може и да ѝ се прииска да беше платила повече. 

Вижте кадри с бежанците в Гърция в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

36
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Успокойте се деца, никой няма да бъде изгонен от класната стая. Директорът е заключил училището и за по-сигурно стои със самолетоносач наблизо да не би да земе да стане некой сакатлък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 29 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Всички тези приказки за важното значение на Гърция в геостратегическите игри са хвърляне на прах в очите ни. Ако я спасят при условията на Сириза, значи има причини, които скоро няма да узнаем. Обаче еврпополитиците разбират, че това ще е стратегическа грешка от тяхна страна, защото това ще разруши и без това това крехкото съгласие между страните. Всеки нормален човек ще си каже - майн.та му на такъв безпринцепен съюз и с пълно право. А иначе браво на гърците - да правиш на луди 27 правителства и 500 милиона души е нещо което заслужава уважение (но не и похвала)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
:) И защо който не мрази Гърция е на хранилка в руското посолство? Много ще надебелея, според Мави и Михал съм на хранилка при американците и Сорос, според тебе, при руснаците... вече не се издържа от толкова ядене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 5
vzhekoff
преди 8 години
Така е, мизерен бедняк съм, не може всички като теб да сме на хранилка в руското посолство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 17 rate down comment 4
Hahoto
преди 8 години
Боже, Боже, тая Гърция рахат локум, за нашите па и чуждите ***.Немоем се учуди хич, ако следващото чело у Инвесторо е: "Въздействието на кризата у гръцко, върху бедните марсианци от Марс!" И за слепците, веке е ясно, че каламенитета на въшките у софийско през тази година, сред подрастващите, е пряко свързан с изпитващата остра ликвидна мъка, южна съседка. Ще попитате възучудено, е как е възможно това. Аргументи има достатъчно, но заради големината на този коментар, тихо ще ви призова да ми вервате! И мола Ви, сутрин като се пиете шикерлията кафе, с мисъл за предстоящото облекчение, не заборавяйте гръцката криза. Такваз криза е кат Халеевата комета веднъж на 96 години! А на нази ни остава само да ручаме жабетата, да цъкаме с език и да се чудим, аджеба как ще ги стигнем .... албанците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 17 rate down comment 4
крас
преди 8 години
Меркел неочакваният спасител на Гърция???АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЗНАЧИ ГЕРМАНИЯ Е ПРИЗНАЛА ГЕНОЦИДА КЪМ ГЪРЦИТЕ И ВЗЕМАНИЯТА ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА!БЕЗ СЪМНЕНИЕ ТОВА ЩЕ Е ПОБЕДА ЗА ЦИПРАС И ПАРТИЯТА МУ. КУПОНА ПРОДЪЛЖАВА ЗАЩОТО ГЪРЦИТЕ ИМАТ ПОЛИТИЦИ, А НЕ ДУПЕБЛИЗЦИ И ДОБРЕ ВЪЗПИТАНИ ДОБЕРМАНИ КАТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Пич си, та дрънкаш! И ся глей как ще те размажат от плюсове - да беха жълтици, до довечера щеше да седиш до Онасис! хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 16 rate down comment 9
ПИЧ
преди 8 години
Не може да продължава европа да ги хрантути тия Гърци. И да се правят сметки кое е по-евтино - да ги хрантутим или да имало риск на сигурността.Няма никакъв риск за сигурността. Какво ще да направи *** в Гърция - едно нищо- ще даде пари ? Колко може да даде 10, 30 или 100 милиарда ? Ами те няма да стигнат за над 300 млрд дълг на Гъ7рция. Ама не може и да ги даде, щото ги няма, а и той ще фалира.Дори и да се замете(отложи) проблема, след няколко месеца пак ще излезе и тогава какво правим.Изпълзяли са някакви геополитически разбирачи и видите ли почват да ръсят мозък и страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Мен не ме брой в тълпата! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
"....тези статии целят хората без мисловна дейност или какво?"Абсолютно ДА!Особено тези, с анализаторски потенциал... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още