IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли САЩ да доставят повече втечнен газ в Европа?

На пръв поглед няма повече капацитет за доставки на още американски газ в Европа, но при определени обстоятелства това може да се промени

21:49 | 11.07.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg LP 

През юни САЩ за първи път изпревариха Русия като доставчик на газ за Европа и има намерението да увеличи доставките на фона на желанието на Брюксел да намали зависимостта си от руския природен газ. Ройтерс анализира възможно ли е това.

Краткият отговор е "Не", защото капацитетът за втечняване на природния газ от САЩ е ограничен. Аварията във втория по големина терминал в страната - Freeport в Тексас, допълнително ограничава доставките. Работата на съоръжението едва ли ще бъде възстановена преди есента. 

През 2021 година САЩ изнася рекордни количества природен газ и 34% от него е насочен към Европа. Тогава повечето американски втечнен газ отива в Азия, защото цената е по-висока. Но от началото на 2022 година 68% от износа се насочва към Европа, защото сега цената на европейския пазар е по-висока, отколкото в Азия.

САЩ има достатъчно капацитет, за да добива газ, но не и да го втечнява. Или с други думи, страната може да увеличи износа си, но това ще отнеме време - очаква се през 2023 година да бъде въведен в експлоатация нов терминал - в Мексиканския залив, който да подсили позициите на страната.

Ройтерс цитира данни на Refinitiv, според които доставките на природен газ от Русия от началото на годината в ЕС са почти три пъти по-малко спрямо юли 2021 година и почти наполовина спрямо юни 2022 година. По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) руският газ има дял от 45% от общия внос в ЕС и покрива 40% от потреблението в общността.

Статистиката показва, че не само САЩ се ориентират добре в ситуацията на пазара на втечнен газ в момента. Още редица производители, сред които Камерун, Екваториална Гвинея, Египет и Папуа Нова Гвинея, увеличават износа на втечнен газ за първото полугодие. Разбира се, не всичките количества отиват в Европа, но покривайки нуждите на конкурентите, оставят свободни количества газ за Европа.

ЕС може да разчита още на увеличени доставки на тръбен газ от Азербайджан и Норвегия, както и на неизползвани досега източници, като например Израел. За някои от тях обаче е нужно време, за да се договорят условията за доставка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
Може ли САЩ да доставя повече втечнен газ в Европа? ... може , разбира се ... купува от Русия , освещава го в морето и хоп чудо ... манна небесна / на двойна цена / за аборигените в европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Фреди Меркюри пееше там нещо за шоуто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още